x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Creierul "vede" mai repede corpurile dezbrăcate

Creierul "vede" mai repede corpurile dezbrăcate

de Radu Popa    |    20 Sep 2012   •   20:26
Creierul "vede" mai repede corpurile dezbrăcate

Regiunea cerebrala care permite oamenilor sa recunoasca fizionomiile in intervale de timp de ordinul microsecundelor joaca un rol important si in recunosterea unui alt detaliu referitor la corpul uman: daca acesta e imbracat sau gol.

Ipoteza. Cercetatorii finlandezi sustin ca aria cerebrala botezata regiunea occipitotemporala N70 detine un rol primordial in recunoasterea corpurilor dezbracate, intr-o etapa elementara a procesului vizual. Specialistii sunt de parere ca acest reactie reprezinta un element evolutionist cu rol in alegerea partenerului pentru imperechere. In cadrul unui recent experiment, subiectilor, atat celor de sex feminin, cat si celor de sex masculin, le-au fost prezentate imagini in care protagonistii purtau haine de zi, costume de baie sau erau complet dezbracati. In acelasi timp, pe baza activitatii cerebrale a subiectilor, au fost inregistrate reactiile cortexului vizual al acestora. Experimentul a permis cercetatorilor sa analizeze fazele initiale ale procesului de procesare a informatiilor vizuale.

Concluzii. Potrivit rezultatelor obtinute, specialistii au ajuns la urmatoarea concluzie: cu cat protagonistii imaginilor purtau mai putine haine, cu atat procesarea informatiilor vizuale era efectuata mai repede de subiecti. Reactiile neuronilor din Aria N70 la vederea unor trupuri goale erau mai rapide decat cele inregistrate la observarea unor fizionomii sau corpuri imbracate. Pe de alta parte, la vederea unor corpuri dezbracate, intensitatea raspunsurilor neuronale era la fel de mare indiferent daca fata subiectilor putea fi vazuta sau nu. Reactiile desfasurate la nivel cerebral au avut cea mai mare intensitate atunci cand subiectii priveau trupuri complet dezbracate, fiind mai slabe cand ei analizau persoane in costume de baie si foarte slabe cand acestea erau imbracate. In timp ce, in cazul barbatilor, reactiile cerebrale erau mai puternice la vederea unui corp feminin dezbracat decat cel inregistrat la analizarea unuia masculin fara haine, in cazulfemeilor, sexul protagonistilor nu influenta intensitatea reactiilor cerebrale. Studiul a demonstrat faptul ca, in stadiile initiale, creierul intensifica procesarea semnelor de excitatie sexuala. Pe de alta parte, o observare mai rapida a unor trupuri goale poate juca un rol important in gasirea unui posibil partener sau depistarea unui rival pentru procesul de imperechere.

×