x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cruise control adaptativ

Cruise control adaptativ

08 Mar 2016   •   16:10
Cruise control adaptativ

Maşinile autonome devin din ce în ce o certitudine a viitorului apropiat. Dar tehnologia necesară acestui pas important este introdusă deja pe module în automobilele care străbat străzile.

Una dintre ele, esenţială pentru autonomie, este cruise controlul adaptativ. Adică acel sistem care reglează automat viteza maşinii în raport cu autovehiculul din faţă, reuşind chiar să oprească automobilul în caz de pericol iminent.

Dar pentru această performanţă este nevoie de senzori cu laser sau radar şi un parcurs de peste 22 de ani de încercări, de la primul sistem montat pe Mitsubishi în 1992 care avertiza asupra unui pericol, până în 2014 când Chrysler a introdus pilotul automat cu oprire.

Cruise controlul adaptativ a fost iniţial un opţional pentru maşinile premium, pentru ca acum să poată fi montat aproape pe orice maşină care sare de 13.000 de euro.

Noile sisteme sunt capabile să funcţioneze în parteneriat cu start/stopul pornind şi oprind maşina în funcţie de trafic. Preţul variază, putând ajunge la 2.600 de euro. 

×
Subiecte în articol: cruise control