x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cu frecvenţele GSM pe masă! Licenţele operatorilor mobili din România, scoase la licitaţie anul viitor

Cu frecvenţele GSM pe masă! Licenţele operatorilor mobili din România, scoase la licitaţie anul viitor

de Alexandru Radescu    |    28 Dec 2011   •   13:45
Cu frecvenţele GSM pe masă! Licenţele operatorilor mobili din România, scoase la licitaţie anul viitor

Deznodamant tarziu, aproape de trecerea dintre ani, pentru un subiect mai mult decat delicat pe piata de co­mu­nicatii mobile din Romania, una cu o valoare de peste 3 miliarde de euro 4 si 25 de milioane de SIM-uri active. Autoritatea de Regle­men­tare in Comunicatii va organiza in 2012, anul electoral, prima licitatie pentru frecventele radio disponibile din benzile de 900 si 1.800 MHz, uti­li­zate in prezent de Orange, Vodafone si Cosmote, dupa cum a anuntat ieri presedintele institutiei, Catalin Marinescu (foto).

"Pentru asigurarea continuitatii furnizarii serviciilor de comunicatii mobile, ANCOM a decis ca licentele Orange si Vodafone sa fie prelungite pana la 31 decembrie 2012, urmand ca noile licente sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2013, in cazul benzilor detinute in prezent de cei doi operatori si, respectiv, cu data de 6 aprilie 2014, in cazul benzilor detinute in prezent de Cosmote Romania", a precizat seful arbitrului telecom.

Milioane de euro la buget
Pentru prelungirea licentelor, Orange si Vodafone vor achita catre bugetul de stat o taxa de licenta, al carei cuantum a fost stabilit de Guvern la nivelul de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator, valoare proportionala cu sumele platite la obtinerea licentelor in anul 1996, calculata de ANCOM pe baza indexarii valorilor istorice ale licentelor. Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licenta GSM in banda de frecvente de 900 MHz primita in 1996.
Operatorii mobili nu au dorit sa comenteze pe marginea acestei decizii ANCOM. In orice caz, documentul in cauza o sa fie publicat in Monitorul Oficial in 30 decembrie si poate abia dupa vom avea si reactiile companiilor vizate. Pe de alta parte, scoaterea la licitatie a acestor benzi GSM poate duce si la aparitia unor noi competitori pe piata de telefonie mobila, a fost de parere seful Au­to­ri­ta­tii de Reglementare in Comunicatii.
Totodata, potrivit lui Marinescu, solutia aleasa ofera sanse egale si operatorului RCS&RDS, care nu detine in prezent drepturi de utilizare a frecventelor in benzile de 900 si 1.800 MHz.
"Licitatia va fi conceputa astfel incat sa asigure conditii egale, nediscriminatorii, proportionale si transparente pentru toti operatorii interesati sa activeze pe piata romaneasca", a mai spus Marinescu.

"Sanse egale" si pentru RCS&RDS
Din februarie 2010, operatorii Orange, Vodafone si Cosmote pot sa furnizeze servicii de generatia a treia, date si multimedia in benzile GSM 900/1800 MHz, folosite in special pentru trafic de voce. Avand in vedere ca RCS&RDS nu beneficiaza de licenta in benzile 900/1800MHz, ANCOM urma sa realizeze un studiu de impact asupra pietei locale de servicii 3G, care trebuia finalizat pana in decembrie 2010. "Studiul va avea la baza datele pe care operatorii le vor furniza si, dupa analizarea acestora, vom adopta masurile care se impun", spunea in februarie 2010 seful ANCOM.

De asemenea, ANCOM promite continuarea demersurilor pentru eliberarea si includerea in licitatie si a benzilor de 800 MHz si 2.600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (ce-i drept, niste discutii cu un lung istoric). Aceste benzi sunt vizate pentru servicii de comunicatii 4G, tehnologie care va permite transferuri de date la viteze de pana la 100 Mbps. De la inceputul lunii octombrie, Orange a inceput sa ofere, in premiera, viteze de pana la 43,2Mbps in unele zone din Bucuresti.

×