x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cu sau fara celulare in spitale

Cu sau fara celulare in spitale

06 Iul 2004   •   00:00

Doctorii britanici vor sa se renunte la interdictia de a se folosi telefonul mobil in interiorul spitalelor din Anglia.

ALEXANDRU RADESCU

Conferinta anuala a Asociatiei Medicale Britanice a starnit vii polemici in societatea stiintifica din Regatul Unit. Distinsii doctori nu s-au "involburat" din cauza vreunui nou medicament miraculos si nici n-au dezbatut aprins pe marginea ravagiilor produse de virusul HIV. Marul discordiei l-a produs telefonul mobil. Si n-a fost vorba de controversa asupra "prajirii creierului" din cauza vorbitului la telefonul mobil. Doctorii britanici s-au plans ca nu se mai poate ca in anul 2004 in spitalele din Anglia sa fie interzisa folosirea celularului, se arata intr-un material BBC on-line.

TEORII INVECHITE. Ministerul Sanatatii a prezentat un raport care arata ca undele telefoniei mobile ar interfera cu "echipamente medicale vitale", punandu-se astfel in pericol viata unor pacienti. Care pacienti au deja probleme grave din moment ce sunt conectati la o anumita aparatura medicala. Profitand de acest congres, doctorii britanici au incercat sa demoleze argumentele ministerului, dar si sa aduca elemente care sa arate oportunitatea folosirii telefonului mobil in interiorul spitalului. Astfel, doctorul Simon Calvert, de la Spitalul "King’s College" din Londra, a aratat ca interdictia este nejustificata: "Se pare ca telefonul mobil este un fel de paria al institutiei, planand asupra personalului medical tot felul de amenintari in cazul folosirii acestui tip de telefon. In ciuda evolutiei tehnologiei folosite pentru aceste produse, interdictiile au ramas".

TIMPURI NOI. Doctorii britanci sunt de parere ca ar putea sa fie mult mai eficienti in relatia cu diversii pacienti daca ar putea folosi telefonul mobil si nu pager-ul, asa cum se intampla in prezent. Dupa cum a mai spus doctorul Calvert, exista un studiu de prin 1997 care arata ca intr-adevar exista anumite echipamente electronice care ar influenta buna functionare a unor aparate medicale. Numai ca acel raport nu ar blama celularul, ci statiile de emisie-receptie din ambulante sau din masinile politiei. Conform acelui raport, din totalul de influente negative asupra unor aparate din spitale, in 4% din cazuri a fost "vina" celularului si doar 0,1% din acele "incidente" produse de telefonul mobil au fost clasificate ca serioase. Un alt vorbitor, anestezistul londonez Simon Minkoff, a afirmat ca, de fapt, modele mai vechi de telefoane mobile ar fi putut provoca anumite disfunctionalitati aparaturii medicale. Telefoanele moderne nu sunt periculoase din acest punct de vedere. Pe de alta parte, echipamentul medical se presupune ca este protejat de interferentele cu undele radio, a declarat anestezistul Minkoff. In plus, acesta a marturisit ca s-a plimbat prin sectiile de terapie intensiva cu celularul in buzunar, activat, fara sa observe nici un fel de "turbulente" in aparatura medicala din acele saloane.

Se pare ca in fata acestor argumente, Ministerul Sanatatii a facut cateva concesii declarand ca fiecare institutie medicala trebuie sa ia o decizie asupra folosirii telefonului mobil in interiorul spitalului respectiv.

LIBER LA CELULAR

In Romania, situatia este cu totul alta. Dupa cum am fost informati de catre surse din interiorul Ministerului Sanatatii, la noi in tara nu este nici o interdictie asupra utilizarii telefonului mobil in interiorul spitalelor. In ceea ce priveste posibilele interferente intre undele telefoniei mobile si anumite aparate medicale, specialistul IT de la Spitalul Fundeni, domnul Daniel Onisor, ne-a declarat ca s-ar putea sa fie anumite probleme la radiologie sau in cazul functionarii senzorilor lipiti pe corpul unor pacienti, cu scopul de a monitoriza activitatea unor organe.

ALTI VINOVATI

Doctorii britanici prezenti la congresul anual al Asociatiei Medicale Britanice sustin ca exista alte echipamente electronice care "bruiaza" aparatura medicala. Astfel, anestezistul londonez Simon Minkoff sustine ca, de fapt, frecventele pe care le folosesc echipamentele radio ale politiei si ale ambulantelor interfereaza cu echipamentul medical. Pe de alta parte, un alt vorbitor de la congres a declarat ca in ciuda regulamentelor care interzic celularele in spitale, la un eventual control, cam tot personalul de la terapie intensiva plus anestezistii ar trebui sanctionati.
×
Subiecte în articol: IT mobil