x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum se poate zbura mai ieftin? Pe net.

Cum se poate zbura mai ieftin? Pe net.

25 Mar 2004   •   00:00

Calatoria cu avionul este costisitoare. Dar avem o veste buna: se poate si mai ieftin. Trebuie doar sa lasati computerul sa aleaga intre zecile de variante prin care puteti ajunge undeva folosind calea aerului. Noi va spunem unde sa cautati.

Pe site-urile companiilor aeriene iti poti cauta cursa dorita, poti afla pretul corespunzator si chiar poti sa-ti rezervi biletul on-line. Daca ai o carte de credit American Express, MasterCard, Visa sau UATP poti chiar cumpara biletul prin sistemul de plata electronica.

Alternativa on-line

Companiile aeriene mari active in Romania, precum Tarom, Alitalia, British Airways etc., pun la dispozitia calatorilor sisteme electronice de cautare a celor mai avantajoase curse, rezervari on-line sau plata la distanta.

Pe site-ul www.tarom.ro puteti gasi cursa dorita si afla pretul calatoriei (in lei, cu taxe de aeroport incluse). Puteti completa apoi formularul cu datele cartii de credit, in caz ca doriti sa folositi acest mijloc de plata. Biletul poate fi ridicat direct din aeroport (inaintea zborului) sau dintr-o agentie Tarom, chiar si in ziua plecarii. Biletul se poate primi prin posta, dar rezervarea trebuie facuta cu cel putin 7 zile inaintea zborului.

Depinde unde mergeti

O firma romaneasca pune la vanzare bilete pentru toate companiile cu reprezentante in Romania. Cu putin noroc se gasesc chiar si bilete la un pret ceva mai mic, in cadrul ofertelor de tip "low fare"(costuri scazute). Acestea se gasesc la www.airtickets.ro.

Alitalia ofera si ea cetatenilor romani posibilitatea de a-si cumpara de bilete pe site-ul www.alitalia.ro. Am incercat sa gasim ceva convenabil pe ruta Bucuresti - Roma-Bucuresti pentru un adult. Ne-au fost oferite 7 rezultate pentru aceeasi cursa, dar la preturi diferite, in functie de clasa si locul ocupate in avion. Chiar daca se poate plati on-line, biletul va trebui ridicat de la o agentie.

Acelasi sistem este practicat si de Malev (www.malev. ro - Liniile Aeriene Ungare), CZA (www.csa.cz - Liniile Aeriene Cehe) si de British Airways (www.britishairways. com). Desi vorbeste de eliberarea e-tickets, Air France (www.airfrance. ro) ofera rezervari prin telefon.

De asemenea, la www.germanwings.com se gasesc si alte bilete mai ieftine, dar compania germana nu are inca nici o legatura cu Romania. Dar celor care vor sa calatoreasca intre tarile Uniunii Europene le recomandam sa mearga si aici.

Securitate

Toate tranzactiile prin Internet sunt securizate. Printr-un procedeu de criptare, datele dumneavoastra personale se transforma in siruri de caractere care nu pot fi citite si interpretate, iar decodificarea le readuce la forma initiala. Nimeni in afara de destinatar nu le poate decodifica. Toate site-urile folosesc pentru criptare Secure Socket Layer (SSL) pe 128 biti, cea mai inalta tehnologie de securizare a transmiterii datelor prin Internet existenta pana in prezent.

Mai ieftin nu se poate

Amatorii de preturi mici pot apela la serviciile unei companii low-cost, pe adresa www.volare.ro. Avioanele acestei companii efectueaza curse pe rutele Timisoara - Venetia - Timisoara si Bucuresti - Venetia - Bucuresti o data la doua zile. La preturi de 180, respectiv 165 de euro (cu taxe incluse). Din Venetia puteti zbura in Italia cu preturi de 19 euro, iar in alte orase europene cu preturi de la 49 de euro. Clientul nu primeste un bilet, ci doar un cod pe care il va prezenta la aeroport, la plecare. Exista si dezavantaje: bauturile si ziarele se cumpara si nu se poate rezerva un loc anume. Sa nu va bazati pe faptul ca veti mai gasi bilete ieftine la intoarcere!
(CRISTIAN CURUS)

×
Subiecte în articol: IT