x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dacă e portabil, iţi oferă şi plăceri

Dacă e portabil, iţi oferă şi plăceri

de Alexandru Radescu    |    25 Oct 2007   •   00:00
Dacă e portabil, iţi oferă şi plăceri

Angajaţii care folosesc laptopuri sau terminale gen Blackberry sunt mai greu de supravegheat de angajatori. In acelaşi timp creşte şi consumul de conţinut "inadecvat" in timpul serviciului.


Angajaţii care folosesc laptopuri sau terminale gen Blackberry sunt mai greu de supravegheat de angajatori. In acelaşi timp creşte şi consumul de conţinut "inadecvat" in timpul serviciului.


Ultimul raport trimestrial IDC privind piaţa de computere arată noi creşteri ale vănzărilor globale de laptopuri. Astfel, in SUA, pentru prima dată volumul de computere portabile l-a depăşit pe acela al desktop-urilor. In zona Asia-Pacific (mai puţin Japonia) se estimează ca pe intregul an 2007 să se treacă de "borna" de 20 de milioane de unităţi văndute. Chiar dacă prin folosirea de către angajat a laptopului, angajatorul se asigură cu un volum mai mare de muncă, iată că "avantajul mobilităţii" le dă totuşi şi multe bătăi de cap. S-a constatat că dispozitivele care oferă acces wireless la internet permit angajatorilor să petreacă mai mult timp pe site-uri pentru adulţi. In acelaşi timp a crescut numărul companiilor din SUA care folosesc softuri de blocare a site-urilor XXX. Dacă, in 2001, un raport American Management Association şi ePolicy Institute arăta că 40% dintre firme foloseau asemenea software, in 2005, procentul ajunsese la 65%. Mai mult, o companie din patru şi-a concediat angajaţii care au folosit internetul la serviciu pentru a naviga pe site-uri pentru adulţi.


FEMEI ŞI BÃ...RBAŢI. Unele firme care dau angajaţilor laptopuri nu se sfiesc să instaleze tot felul de filtre, dar atunci cănd angajatul are şi un Blackberry (sau un alt terminal de business) a scăpat de supraveghere. In 2006, 16% din americanii care folosesc internetul la serviciu au accesat site-uri pentru adulţi, in timp ce procentul femeilor a fost de 8%, potrivit unui sondaj Harris Interactive citat de USAToday. O altă problemă, provenită de la acelaşi subiect, a fost aceea a hărţuirii sexuale. Multe companii s-au trezit cu procese intre angajaţi: unii se simţeau stănjeniţi sau provocaţi de colegii care navigau pe aceste site-uri.


×
Subiecte în articol: IT