x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dacă nu eşti atent, Nokia E52 ţi se strecoară în viaţă

Dacă nu eşti atent, Nokia E52 ţi se strecoară în viaţă

de Marina Constantinoiu    |    01 Noi 2009   •   00:00
Dacă nu eşti atent, Nokia E52 ţi se strecoară în viaţă

Când l-am primit în teste, chimia a funcţionat din prima secundă. "Ei, e un Nokia, d-aia îţi place! Doar ştii că nu există decât Nokia şi restul telefoanelor", îmi explica cineva. Ba nu. N-am fost niciodată orbită de brand. Numai că la E52 am găsit multe bile albe şi mai puţine negre.



Încep cu începutul: "Conţinutul ridicat de metal" din componenţa carcasei este o ditai bila albă, ca să nu mai vorbim despre impresionantul acumulator Li-Po de 1.500 mAh (BP-4L), care face cât zece bile albe la un loc. E52 este, prin excelenţă, un telefon de business. Are dimensiuni ideale, se aşază perfect în mână, tastatura este foarte uşor de utilizat, inclusiv de împătimiţii SMS-urilor. L-am testat intens, pentru că acumulatorul a fost, de ce să nu recunosc, principala mea curiozitate, mai ales că este punctul nevralgic al tuturor telefoanelor mobile de ultimă generaţie. Dar nu, la E52 chiar ţine bateria, ceea ce este lăudabil. Dimensiunile (116x49x9,9 mm) şi greutatea (98 de grame) îl recomandă atât doamnelor, cât şi domnilor, pentru că E52 este telefonul care stă bine în buzunarul pantalonilor, fără să deranjeze. Un singur neajuns la capitolul acesta: producătorul nu furnizează nici un fel de accesoriu de protecţie pentru telefon, lăsându-i, în încercarea de a face economie, pe cumpărători să achiziţioneze husa protectoare.

Urmaş mai rapid, mai dotat şi mai elegant al lui E51 (care este unul dintre succesele de piaţă ale companiei Nokia), noul telefon al finlandezilor se recomandă singur, dat fiind designul său compact, funcţiile bogate şi performanţa de invidiat. E52 suportă HSDPA cu 10,2 Mbps şi HSUPA cu 2 Mbps, Wi-Fi, este dotat cu radio FM cu RDS, jack audio de 3,5 mm, suport N-Gage, dar şi suită Office, cameră foto principală de 3,2 MP cu rezoluţie de 2048x1536 pixeli, cu bliţ şi înregistrare video (VGA, la 15 secvenţe pe secundă) şi cameră secundară QVGA, pentru apelurile video. Are o memorie internă de numai 60 MB, dar şi slot pentru card microSD (TransFlash) de până la 16 GB, în pachet fiind livrat un card microSD de numai 1 GB.

Finuţ şi uşurel, smartphone-ul de la Nokia este unul dintre cele mai subţiri telefoane de pe piaţă, fiind disponibil în trei culori: argintiu, auriu şi gri mat. Ecranul său, suficient pentru un smartphone (2,4 inci), este unul de tip TFT cu 16 milioane de culori şi rezoluţie 240x320 pixeli şi lizibilitate bună în condiţii de lumină puternică. La fel şi tastatura: plăcută la atingere, iluminată bine, vizibilă noaptea. E52 este dotat cu un port micro-USB neprotejat împotriva prafului, cum, de altfel, nu este protejată nici camera foto principală.

Cum Nokia ne-a obişnuit deja cu smartphone-uri pe bază de Symbian, nici E52 nu face excepţie, având ca sistem de operare un Symbian S60 3rd edition. Fiind un telefon de business, E52 are taste rapide pentru mesaje şi calendar.

Spuneam că am găsit multe bile albe, dar nu şi că DOAR bile albe. Ei bine, nu am fost impresionată de camera foto, pozele realizate prezintă un zgomot puternic, iar bliţul (led) este eficient doar pentru distanţe de câteva zeci de centimetri. Înregistrarea video se face cu doar 15 secvenţe pe secundă, la rezoluţie VGA, iar E52 nu dispune de suport DivX sau Xvid.

În schimb, am descoperit la E52 funcţia Mode Switcher, care permite alternarea a două profiluri diferite, pentru serviciu şi pentru timp liber, fiecare profil având propriile shortcut-uri. Există şi comandă vocală, ba chiar cu tastă dedicată, dar şi cititor de SMS-uri şi e-mail-uri.

Impresionant, în afara acumulatorului, este şi capitolul procesor: E52 are unul de 600 MHz. Viteza de lucru este foarte bună, procesorul făcându-şi datoria cu brio. Şi la capitolul semnal stă bine E52, iar calitatea sunetului este ireproşabilă. Player-ul de muzică suportă majoritatea formatelor audio. Există şi un egalizator, cu cinci moduri presetate, calitatea audio fiind, iarăşi, o bilă albă.

Telefonul poate fi folosit şi pe post de GPS, venind cu Ovi Maps 3.0 preinstalat. Interesant, Nokia l-a dotat pe E52 cu un fel de sistem antifurt. Dacă telefonul îţi e furat, poţi trimite către el un mesaj într-un anumit format. În momentul deschiderii, mesajul şterge toate datele din telefon.

×
Subiecte în articol: gadget