Oamenii de ştiinţă au descoperit motivul pentru care bateriile smartphone-urilor încep să se strice după un an de utilizare, scrie Daily Mail.
Potrivit ultimelor descoperiri, motivul se îndreaptă către modul în care bateriile litiu-ion funcţionează. În loc ca particulele să se mişte într-o singură direcţie, uniform, în interiorul bateriei, acestea se mişcă la întâmplare. Potrivit cercetătorilor, această informatie poate fi folosită pentru a crea baterii care au o durată de viaţă mai mare.
Studiul a fost efectuat de Universitatea Standford şi Universitatea Bath, care au descoperit că modul în care funcţionează bateriile litiu-ion – folosite de toate dispozitivele – este incorect.
Se ştie că particulele încărcate circulă între un electrod pozitiv şi unul negativ într-un material, iar această mişcare duce la încărcare. De asemenea, până acum se credea că litiul este anizotropic, ceea ce înseamnă că ar curge într-o singură direcţie. Cu toate acesta, s-a descoperit că realitatea este diferită, iar ionii curg înainte şi înapoi prin electrolit.
Acest lucru poate duce la o deplasare aleatorie în interiorul bateriei, ceea ce creează o cantitate mare de căldură , care afectează durata de viaţă a bateriei.