x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De ce n-are yancheul coada

De ce n-are yancheul coada

de Lucian Mandruta    |    09 Dec 2005   •   00:00

(decat mult departe in spate, de nici nu se mai vede)

Alegeti intre urmatoarele doua propuneri:

"Toata lumea are dreptul la scoala de cat mai buna calitate. Indiferent de inzestrarea cu bani sau inteligenta."

"Scoala gratis e proasta si e pentru toata lumea. Aia buna costa si e doar pentru destepti sau bogati. "

V-ati hotarat? Daca e prima varianta, felicitarile mele si ale intregii omeniri civilizate si ne-performante in acelasi timp. Prima varianta e cea Europeana: scoli de maxima calitate, elevi greoi impinsi spre varfurile cunoasterii de profesori sisifici si rezultate triste. Europa produce si atrage mai putine talente in IT, inginerie, economie decat o face America tuturor posibilitatilor (pentru super-destepti si super-bogati). Scoala Americana, mai subtire pana la sfarsitul gimnaziului produce ceea ce ne-am obisnuit sa numim "yancheul incult". E insa si yancheul odihnit, care are vreme sa se concentreze intr-un domeniu care il pasioneaza - si care intra apoi intr-o facultate cu mult mai competitiva decat surorile ei europene. Continentul care l-a dat pe Newton il importa acum pe Bill Gates la pachete mici, din America. Iar contributia sa, cel putin in anii ’80 si inceputul anilor ’90, la revolutia IT a fost inventia cuvantului "logiciel", pentru ca frantujii nu suportau ca vorba "software" sa intre cu picioarele in bunatatea lor de cultura de veacuri.

Am sintetizat (cu oarece adaugiri) cateva din discutiile la care am fost martor saptamana asta la Bruxelles, unde Microsoft (divizia de cercetare, laboratorul din Cambridge) a organizat o expozitie si-o dezbatere despre directiile in care se duce cercetarea in IT. Evident, europenii s-au plans ca universitatile americane iau crema inteligentei mondiale, in vreme ce surorile lor din Europa n-au destule fonduri pentru dotarile care sa atraga lumea. Solutia pe care au dat-o insa diversi oficiali de pe la Uniunea Europeana e insa tot etatista si suna perfect si la Bucuresti: mai multi bani pentru invatamant!

Pe de alta parte, una dintre explicatiile pentru succesul scolilor americane de nivel inalt este, cum ar spune tovarasul N. Ceausescu, impletirea invatamantului cu cercetarea si productia. E o traditie in America sa vezi companii high-tech pornite de profesori universitari, care astfel pun mult mai repede in practica rezultatul cercetarilor fundamentale. In Europa, intermediarii (adica marile firme, batrane si anchilozate) adauga prea multa reflectie si prudenta.

Pe de alta parte insa Asia si (pe alocuri) Europa Centrala atrag acum mai multi bani, pentru ca au un cost pe gramul de creier rezonabil mai mic... Poate si de aceea vestile de la reuniunea de la Bruxelles au fost puse in umbra in presa de specialitate de un alt anunt, tot de la Redmont: 1,7 miliarde de dolari pentru IT-ul indian...

×
Subiecte în articol: IT