Potrivit unui studiu recent, americanii sunt cei mai mari spameri, cu toate ca autoritatile federale au facut eforturi disperate pentru combaterea acestui fenomen. Urmatorul loc in top este ocupat de coreeni, posesorii celor mai multe conexiuni broadband pe cap de locuitor.
CRISTIAN IONITA
Aproape 43% din numarul total al mesajelor nesolicitate (spam) trimise in cursul lunii trecute provin din Statele Unite, se arata intr-un studiu publicat recent de compania producatoare de programe antivirus Sophos. Raportul sugereaza ca legea (CAN-SPAM) impotriva spam-ului, aprobata de autoritatile americane in urma cu noua luni, nu i-a descurajat pe cei care fac milioane de dolari din trimiterea mesajelor comerciale nesolicitate.
SCUZE TRANSPARENTE. "Atunci cand am publicat primul raport, in februarie, Statele Unite aveau scuza ca legea CAN-SPAM exista de numai trei luni", a declarat Chris Kraft, Senior Security Analyst la Sophos. "Au trecut sase luni si cateva milioane de mesaje si devine evident ca legea CAN-SPAM nu prea ajuta la blocarea avalansei spam. Daca nici in noua luni nu se vede diferenta, cat va dura pana vor aparea efectele acestei legi?", s-a intrebat expertul.
Coreea de Sud, tara cu cele mai multe conexiuni broadband pe cap de locuitor, a devenit al doilea furnizor mondial de spam, "reusind" ca, in sase luni, sa tripleze numarul de mesaje nesolicitate provenite din interiorul granitelor sale, ajungand la 15,42% din total. Coreenii i-au detronat astfel pe canadieni, care furnizau, in februarie, 6,8% din numarul mesajelor spam - pentru ca in prezent sa fie responsabili de numai 2,9% din total.
CAN-SPAM. Legea CAN-SPAM (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing) a fost aprobata de legislativul american la sfarsitul anului 2003 si a intrat in vigoare in luna ianuarie a acestui an. Potrivit noii legi americane, spamerii (cei care trimit mesaje comerciale nesolicitate) pot fi bagati la puscarie. De asemenea, metodele folosite de acestia pentru a-si acoperi "urmele electronice" au fost declarate ilegale. Pentru a nu fi catalogate drept spam, mesajele comerciale trebuie sa le ofere posibilitatea destinatarilor sa refuze sa mai primeasca e-mail-uri de la compania care incearca sa-si faca reclama prin intermediul postei electronice (optiunea unsubscribe).
Citește pe Antena3.ro
CLASAMENT
Iata care sunt cei mai mari producatori de mesaje spam la nivel global:Sursa: Sophos, august 2004