Autoritatea de Reglementare in Comunicatii va publica in Monitorul Oficial, pana la data de 2 iulie cel tarziu, caietul de sarcini si anuntul de participare la cea mai mare licitatie telecom desfasurata pana acum in Romania, vizand frecvente in benzile 800, 900, 1800 si 2600 MHz. Printr-o Hotarare de Guvern, Executivul a stabilit cuantumul taxelor minime de licenta si estimeaza ca la buget vor fi astfel atrase, in urma licitatiilor, cel putin 700 milioane de euro.
Cei interesati sa obtina drepturi de utilizare a frecventelor scoase la licitatie vor avea sase saptamani la dispozitie pentru a cumpara caietul de sarcini si a-si depune candidaturile. Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta in termen de o saptamana care dintre candidati se califica in etapa urmatoare. In patru saptamani de la data depunerii candidaturilor va incepe licitatia propriu-zisa. Durata procedurii de licitatie depinde de numarul de runde care vor avea loc si ANCOM estimeaza ca rezultatele finale vor fi anuntate in cursul lunii octombrie. Pretul pentru achizitionarea caietului de sarcini, conditie obligatorie pentru a participa la licitatie, a fost stabilit la 4.500 de lei. Benzile de frecvente radio 830-862 MHz si 2.500-2.690 MHz, utilizabile in UE pentru servicii LTE/4G, au fost eliberate de Ministerul Apararii Nationale, pretul pentru aceste benzi depasind suma de 200 milioane euro, fiind suportat parte de ANCOM (30 milioane euro), restul de castigatorii procedurilor de selectie. Intr-o prima faza de dezvoltare, reteaua LTE (Long Term Evolution) permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps.
Ce se liciteaza?
In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente, pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014). Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014. Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone.
Blocuri si preturi
Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1800 MHz si 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 0,8 milioane in banda de 1800 MHz.
'Pentru a calcula si propune valorile minime ale licentelor, ANCOM a analizat mai multe surse de informatii si a observat cu atentie rezultatele licitatiilor recente desfasurate in Uniunea Europeana. Valorile propuse reflecta o multitudine de factori, precum: proprietatile fizice ale benzilor, cererea de spectru si implicit plafoanele de spectru aplicabile in cadrul licitatiei, drepturile existente in benzile de frecventa, durata si conditiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate, precum si armonizarea internationala a frecventelor care fac obiectul procedurii si specificul national', se arata intr-un document al Guvernului.