x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Diploma pentru "hackerit etic"!

Diploma pentru "hackerit etic"!

01 Iul 2004   •   00:00

Americanii au creat un colegiu pentru persoanele care vor sa se initieze in tainele "muncii de hacker". Scopul initiativei este de natura preventiva, spun organizatorii.

ALEXANDRU RADESCU

Pentru unii americani, vara a inceput cu inscrierea la "hacker college" (www.intenseschool.com). Ideea acestei adevarate institutii de invatamant nu este recenta, dar "distractiile" hackerilor, mai ales cele din 2004, au facut ca aceasta initiativa educativa sa atraga tot mai multe persoane. Imaginati-va cum oameni de afaceri, studenti, cadre universitare, lideri militari se inghesuie sa obtina diploma de "hackerit etic". Nu este o gluma! Este chiar o diploma recunoscuta pe plan mondial, prin Consiliul International al Consultantilor in E-Comert, pe scurt EC-Council (http://www. eccouncil.org/).

Priceperea costa

Pentru a absolvi "Hacker College" trebuie sa scoti din buzunar vreo 4.000 de dolari. Ce poti sa inveti de acesti bani? Pe scurt: reusita in tentativa de spargere a unei retele de calculatoare. Teoretic, se incearca "patrunderea in mintea unui hacker", cu scopul de a preveni, dar si de a raspunde prompt unor viitoare atacuri electronice. Instructorul-sef, Ralp Echemendia, le explica "invataceilor" cat de slab este sistemul de securitate al retelei de computere dintr-o companie. Problema este, spune domnul instructor, ca aceleasi neajunsuri le gasesti si intr-o ditamai corporatia, se arata intr-un material aparut pe CNN.com. De fapt, cei inscrisi la acest colegiu invata despre vulnerabilitatile din retelele multor companii, cu exemple "trasate" dupa modul de operare al unor hackeri adevarati. Pe de alta parte, viitorii absolventi se "incarca" cu notiuni temeinice de informatica, nu de alta, dar proba finala va consta intr-un dificil concurs de… "bun hacker". Dupa cum spune David Kaufman, presedintele "Intense School", unica modalitate de a-i tine pe hackeri "departe de retea" este sa le raspunzi printr-un altfel de atac.

Investitie mica, profit maxim

Povestea centrului de perfectionare IT, "Intense School" (Florida), a inceput prin 1997, cu o investitie de 35.000 de dolari. Ideea era de a scoli inginerii de sistem despre soft-urile Microsoft si Cisco. Dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, colegiul "Intense School" a inceput sa-si diversifice tematica cursurilor. Dupa cum arata cifrele de pe CNN.com, centrul ofera in prezent in jur de 200 de cursuri, ceea ce aduce un venit anual de 15 milioane de dolari.

Elita IT

Consiliul International al Consultantilor in Comert Electronic (http://www.eccouncil.org/) este o organizatie din care fac parte academicieni, oameni de afaceri si profesionisti din domeniul e-Business. Scopul declarat al acestui Consiliu International este de a contribui la dezvoltarea si perfectionarea Comertului Electronic. Cartierul general al acestei organizatii se afla la New-York, avand filiale in mai multe tari. Biroul director al CICCE are reprezentanti ai unor mari nume din lumea IT, printre care Microsoft, IBM, Xerox, SONY, Motorola sau Cisco.

Bani pentru securitate

Rapoarte recente arata ca daunele provocate anual de catre atacurile hackerilor se ridica la sume care graviteaza in jurul miliardelor de dolari. Aceste pierderi financiare sunt in crestere, fapt aflat in raport direct proportional cu numarul atacurilor electronice. Conform unui studiu Good Harbor Consulting, companiile aloca sume tot mai mari securitatii electronice. Astfel, in prezent, 12% din bugetul unei companii este alocat pentru securitatea electronica, fata de un procent de numai 3%, cat se aloca in urma cu cinci ani.
×
Subiecte în articol: IT