x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Editorial - Vista se da in spectacol

Editorial - Vista se da in spectacol

de Lucian Mandruta    |    18 Ian 2007   •   00:00
Editorial  -  Vista se da in spectacol

In cateva saptamani, lansarea mondiala a Windows Vista ne va convinge ca Romania exista pe harta lumii. N-am voie sa spun mai mult despre asta, insa lansarea de la Bucuresti ar putea sa nu fie cu nimic mai modesta decat cea de la New York sau Paris.

In cateva saptamani, lansarea mondiala a Windows Vista ne va convinge ca Romania exista pe harta lumii. N-am voie sa spun mai mult despre asta, insa lansarea de la Bucuresti ar putea sa nu fie cu nimic mai modesta decat cea de la New York sau Paris. Nu e vreo victorie a mandriei nationale, ci a marketingului. Insa e un semn al vremurilor care vin: acelea in care lumea ne baga in seama, asa cum merita orice natiune in stare sa creasca PIB-ul cu mai mult de 6% pe an…

Dar pana la lansare, merita sa aruncati un ochi pe un spot de pe site-ul Apple: PC-ul, intruchipat de un domn intre doua varste, ii spune mai tanarului Mac: "Draga, eu intru in operatie. Ma verifica sa vada daca sunt compatibil Vista. S-ar putea sa am nevoie de upgrade-uri, si stii ca asta e cateodata riscant. S-ar putea sa nu trec de interventia chirurgicala. Daca nu ies din operatie, as vrea sa te rog ceva: sa iei tu perifericele mele..." Gluma e drept la tinta. Sistemul nou de operare va cere resurse de magnat de la computerele noastre, biete muncitoare cu ziua prin birouri. Insa procesorul cel nou pe care trebuie sa-l luam (recomandabil dual-core, care va putea in sfarsit fi exploatat la valoarea lui) va avea treaba de showbiz, nu de matematician. Vista aduce ceva ce-a lipsit pana acum din Windows (si avea concurenta): spectacol vizual.

Pentru asta, adica pentru interfata 3D Aero, dai bani in plus fata de un Vista standard. Insa e ca si cum ti-ai plati intrarea la film: pentru cativa euro, amestecul de documente uitate, poze din vacanta de-acum trei ani si zeci de pdf-uri cu oferte iti vor parea dintr-o data efectele speciale ale unui film de actiune. Evident, in Las Vegas, la CES, toata lumea comenta asemanarea intre Vista si OSX, sistemul de operare de la Apple. Ca utilizator deja vechi de OSX, am gasit insa doar un aer comun: acum si Windows arata ca stie sa fie atragator, daca nu cumva chiar sexy (bara de meniu neagra ajuta mult aici, ca si desuurile de la Victoria’s Secret). Insa dincolo de asta, diferenta de conceptie ramane aceeasi: Windows e ca o masina cu o multime de butoane si reglaje, pe care poti s-o tunezi de performanta, daca citesti bine manualul. OSX e o masina gata tunata, pe care poti s-o iubesti sau s-o urasti, insa nu vei pierde niciodata vremea cu modificari, tocmai pentru ca le-a facut cineva in fabrica. Un editorialist pe PCMag remarca inca un lucru interesant: Windows e mult mai "vorbareata": te intreaba mereu cate ceva "esti sigur ca vrei sa salvezi?" "esti sigur ca vrei ca fereastra asta sa nu se mai deschida la fiecare rebutare?". OSX tace si face, pornind de la premisa ca esti sigur.

Paradoxal, nu Bill Gates va culege roadele, ci miile de producatori de continut, care vor gasi in casele noastre calculatoare tot mai capabile de video in timp real. Televiziunea viitorului va veni poate tot prin cablu (eu pariez pe satelit insa), dar se va "infige" mai intai in calculator. Si nu va mai semana cu cea de acum, tot asa cum Vista nu prea mai aduce cu Windows 95. De la care au trecut, iata, 12 ani si un milion de fire albe.

×
Subiecte în articol: IT vista