Comisia Federală pentru Comerț a SUA (FTC) a obținut acorduri prin care Epic Games, Inc., creatorul popularului joc video „Fortnite”, trebuie să plătească o despăgubire totală de 520 de milioane de dolari în urma acuzațiilor potrivit cărora compania a încălcat Legea privind protecția confidențialității online a copiilor (COPPA) și a utilizat trucuri de design, cunoscute sub numele de „modele întunecate”, pentru a păcăli milioane de jucători să facă achiziții neintenționate.
Acțiunea FTC împotriva Epic implică două înțelegeri separate, care bat toate recordurile. În cadrul unei propuneri de ordin judecătoresc federal înaintate de către Departamentul de Justiție în numele FTC, Epic va plăti o sancțiune monetară de 275 de milioane de dolari pentru încălcarea regulii COPPA - cea mai mare sancțiune obținută vreodată pentru încălcarea unei reguli FTC. În plus, printr-o dispoziție inedită, Epic va fi obligată să adopte setări implicite puternice de confidențialitate pentru copii și adolescenți, asigurându-se că toate comunicațiile vocale și de text sunt dezactivate în mod implicit.
În cadrul unui ordin administrativ separat propus, Epic va plăti 245 de milioane de dolari pentru a rambursa consumatorii pentru practicile sale de tipare obscure și de facturare, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă de rambursare a FTC într-un caz ce implică jocuri și cel mai mare ordin administrativ din istorie.
În general, jocul video „Fortnite” al companiei Epic poate fi descărcat și jucat gratuit, însă utilizatorii plătesc pentru obiecte din joc, cum ar fi costume și mișcări de dans. Jocul are peste 400 de milioane de utilizatori la nivel mondial. FTC a susținut în două plângeri separate că Epic, cu sediul în Carolina de Nord, a derulat mai multe practici ilegale.
Setările implicite dăunează copiilor și adolescenților, susțin acuzatorii. Setările de la Epic permit utilizatorilor să transmită în direct, prin implicare, mesaje text și comunicații vocale. FTC susține că aceste setări implicite, împreună cu permisiunea acordată de Epic de a asocia copii și adolescenți cu străini pentru a juca „Fortnite” împreună, au adus prejudicii copiilor și adolescenților. Copiii și adolescenții au fost intimidați, amenințați, hărțuiți și expuși la aspecte periculoase și traumatizante din punct de vedere psihologic, cum ar fi sinuciderea, în timp ce jucau Fortnite, afirmă FTC.
„După cum arată plângerile noastre, Epic a folosit setări implicite ce au invadat viața privată și interfețe înșelătoare, care au păcălit utilizatorii «Fortnite», inclusiv adolescenți și copii.”, a declarat Lina M. Khan, președintele FTC. „Protejarea publicului, și în special a copiilor, împotriva invaziilor de confidențialitate online și a modelelor obscure este o prioritate de top pentru Comisie, iar aceste acțiuni de aplicare a legii arată clar companiilor că FTC ia măsuri drastice împotriva acestor practici ilegale.”, a adăugat ea.