x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Epson PX650, foto-vacanţă

Epson PX650, foto-vacanţă

de Alexandru Radescu    |    04 Sep 2010   •   00:00
Epson PX650, foto-vacanţă

Cu Epson Stylus Photo PX650 ţi-ai asigurat viitorul: cerneala fotografică rezistă 200 de ani pentru fotografiile ţinute în album.

Nu ştiu cum se face, dar mai toate multifuncţionalele astea se leagă mai mult de minilaboratorul foto. Iar dacă mai pui că este perioada în care concediile sunt amintiri stocate (şi) digital, atunci producătorii din domeniu ar trebui să accentueze funcţionalităţile foto ale acestor echipamente.

Dacă acum câteva săptămâni prezentam un HP Photosmart Premium, iată acum un Epson Stylus Photo PX650. Din start, detaliul cel mai important este acela al... independenţei de calculator. Conectezi echipamentul la o sursă de curent şi este la dispoziţia ta pentru scanare, xeroxare, imprimare. Când vine vorba despre fişiere digitale, poţi opta între memory stick şi card de memorie. Dacă ai pe stick un document text (format jpeg sau pdf), nu trebuie să-ţi faci probleme: PX650 îţi scoate pe hârtie A4 documentul respectiv fără alte setări. Toate bune şi frumoase până aici, dar faptul că hârtia A4 sau cea fotografică 10x15 trebuie ataşate în partea posterioară a echipamentului, asta ar putea diminua "nota" finală. Nu dintr-o lene a utilizatorului, ci din obişnuinţa de folosi o singură parte pentru toate aceste funcţionalităţi.

Dar trecem repede peste acest detaliu, pentru că Epson surprinde plăcut prin accesoriul din pachet pentru cei care doresc să imprime ceva pe un suport optic (CD/DVD): un braţ din plastic care se introduce în partea frontală a echipamentului.

Atenţie la detalii!
E experienţă interesantă o reprezintă şi schimbarea unui cartuş. Pe ecranul LCD al echipamentului eşti anunţat când un anumit cartuş este aproape consumat. Dacă ţi se întâmplă să scoţi fotografii color (10x15 cm în cazul meu), avertismentul multifuncţionalei îţi mai permite să beneficiezi de cinci-şase fotografii. Odată terminat, tastezi de două ori "OK" şi o casetă internă facilitează schimbarea cartuşului (şase cartuşe de cerneală individuale). Nu încercaţi să-l schimbaţi până ce nu vă permite echipamentul: riscaţi să stricaţi ceva în stilul "Dorele"! Apropo, o fotografie color în format 10x15 cm "iese" în aproximativ 90 de secunde.

În ceea ce priveşte hârtia fotografică, puteţi alege între mai multe variante, între care glossy sau premium. Din păcate, şi Stylus Photo PX650 dimensionează imaginea digitală şi te trezeşti cum îţi mutilează personaje, peisaje sau alte detalii. O enervare pe care ţi-o furnizează şi modelele altor producători.

Pentru că am consumat hârtia glossy furnizată de producător pentru teste, am mers într-un hypermarket să cumpăr un pachet de 50 de bucăţi. Am găsit şi pachet produs de o mare companie din domeniu (la preţuri variind între 30 şi 35 de lei), dar şi sub brand de... hypermarket, la preţ de 10 lei. Mi-am zis că nu poate fi o diferenţă mare la calitatea fotografiilor, dar m-am înşelat. Ştiţi vorba aia: dai un ban în plus, dar stai în faţă. E încă valabilă!
Acum că am pus fotografiile în album, mă uit la recomandarea celor de la Epson: rezistă peste 200 de ani! M-am liniştit, am şi eu ce lăsa posterităţii, generaţiilor următoare.


Casetă tehnică
Rezoluţie scanare: 1.200 x 2.400 dpi
Rezoluţie imprimare: max. 5.760 x 1.440 dpi
Greutate: 8,4 kg
Ecran LCD: 6,3 cm
Text alb/negru A4: 37 pag./min.
Consum energetic: 18W
Preţ: 575 de lei

×
Subiecte în articol: gadget