x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget EVENIMENT CES/Show-ul electronicelor

EVENIMENT CES/Show-ul electronicelor

de Lucian Mandruta    |    10 Ian 2009   •   00:00

În caz că nu ştiaţi, distanţa între ochi e de 6,4 centimetri. Asta e media globală. Dacă noi am fi avut ochii la 10 centimetri depărtare unul de altul şi japonezii la 3, probabil că industria ochelarilor de soare ar fi avut o mare problemă. Şi nu numai ea: fără uniformitatea asta ar fi fost mai greu de realizat o tehnologie precum plasma 3D, lansată de Panasonic în Las Vegas, la târgul de electronice.

Gadgeturile expuse la CES vizează şi utilizarea subacvatică: masca Scuba Series HD320 filmează în format HD pe un SD de 32GB
Foto: Robyn Beck/Afp/Mediafax

Am stat la coadă câteva zeci de minute bune pentru plasma asta 3D, alături de oameni care sigur aveau ceva mai bun de făcut. Am intrat într-o cămăruţă cu pereţi negri, mi-am pus ochelarii cu lentilă specială (închide şi deschide de 60 de ori pe secundă, alternativ pentru fiecare ochi) şi m-am pregătit să mă plictisesc. Ce mare chestie, 3D: eu văd 3D de când m-am născut!

Ei bine, nu. De la primele imagini, am luat locul unui scufundător într-un recif de corali, am realizat că următoarea chestie de fitze pe care o vei găsi în sufrageria lui Irinel (şi-apoi, după ce trec câţiva ani, şi-a noastră) va fi o plasmă 3D. Revoluţia va fi comparabilă cu introducerea televiziunii color în anii ’80 sau chiar cu începutul emisiei, acum cine mai ştie câte decenii.

Singura problemă va fi conţinutul: e mult mai greu să filmezi şi să montezi în 3D. Panasonic foloseşte un player de Blu-Ray, special creat pentru formatul acesta. Însă există deja câteva filme 3D pe piaţă, pe care le poţi vedea şi în Bucureşti, la cinema: să le iei acasă poate fi o propunere tentantă. Totul depinde de preţ, fireşte: un american cu care am stat de vorbă spune că ar da cam 4.000 de dolari pentru asta, pentru că e “cam zgârcit”. Producătorul nu are încă un preţ anunţat.

ŞOAPTELE PALM DESPRE IPHONE
O altă megalansare în Las Vegas a fost cel mai nou telefon de la Palm, o marcă practic necunoscută în România, cândva extrem de populară în Statele Unite. E vorba de un smartphone cu un sistem de operare complet nou, numit webOS, o combinaţie între un Iphone şi un HTC cu tastatură. S-a lăsat cu aplauze, pentru că Palm e un fel de Eugenia al gadgeturilor, o marcă de tradiţie încă din anii ’80, când a lansat primul organizer cu adevărat popular, Palm Pilot. Noul Palm se numeşte Pre şi se va vinde deocamdată doar în America, în magazinele unui operator. Dacă vă pregătiţi să-l luaţi de pe piaţa gri, e bine să ştiţi că va fi bun doar de bibelou în România, pentru că nu merge în reţelele GSM. Poate Zapp să-l aducă…?

VEZI CĂ SUNĂ CEASUL
Un alt telefon lansat la CES trebuie dat jos înainte să faci baie, nu uitaţi! Şi asta pentru că e un telefon care se poartă la mână, nu cu mult mai mare decât un ceas din acela greu şi mare, cum poartă acum fetele din lumea bună. E produs de LG şi-am văzut o demonstraţie cu el, suficient să am încredere că totuşi poţi să formezi şi numere de telefon, nu doar să te dai mare cu el. Ecranul detectează căldura degetului, aşa că nu vei putea forma cu pixul, cum e prima tentaţie. E un gadget despre care se va vorbi, primele glume fiind deja previzibile în România: “Băăă, vezi că ţi-a sunat ceasul!”. Atât de la CES pentru azi, la următoarea “transmisie” vă spun care e chestia cu încărcarea telefonului fără nici un fel de cablu…


• Corespondenţă din Las Vegas

×
Subiecte în articol: IT