x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Există speranţă: Cehia şi Polonia suspendă ratificarea ACTA

Există speranţă: Cehia şi Polonia suspendă ratificarea ACTA

de Alexandru Radescu    |    06 Feb 2012   •   16:04
Există speranţă: Cehia şi Polonia suspendă ratificarea ACTA

Primul-ministru al Cehiei, Petr Necas, a anuntat azi ca guvernul sau suspenda procesul de ratificare a controversatului acord international ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere).

Cabinetul “nu poate accepta o situatie in care libertatile fundamentale si accesul liber la informatii ar fi amentitate', a declarat azi Necas, citat de agentia CTK.

Guvernul ceh urmeaza sa analizeze impactul pe care ratificarea acordului l-ar avea “in viata reala', a adaugat Petr Necas.

La Praga, dar si in alte orase din tara, mii de protestatari au iesti pe strazi pentru a denunta proiectul ACTA, un “atac la adresa libertatii si democratiei'. De asemenea, hackerii au “furat' informatii despre 27.000 de membri ai partidului de guvernamant, ca o forma de protest la adresa ACTA

“Acordul ACTA ameninta in mod serios libertatile civice ale Republicii cehe. Suntem convinsi ca Parlamentul nu ar trebui sa-l ratifice', a declarat Mikulas Ferjencik, vice-presedinte al Partidului Piratilor din Cehia.

Cehia, alaturi de alte 22 de state europene, inclusiv Romania, a semnat la Tokyo, pe 26 ianuarie, tratatul ACTA, care include si combarea pirateriei digitale. Ratificarea ACTA de catre Parlamentul European ar arunca utilizatorii de internet la cheremul organizatiilor care pretind ca detin drepturi de autor (in special din zona muzica si film), vor fi presiuni aberante la adresa furnizorilor de internet si controale fara mandat judecatoresc.

In urma presiunilor societatii civile, dar si a atacurilor hackerilor, Polonia a anuntat de asemenea, o “inghetare' a procesului de ratificare ACTA . “Consider ca argumentele pentru oprirea ratificarii sunt justificate', a declarat prim-ministrul Poloniei Donald Tusk.

Tusk a promis ca vor urma discutii la nivel larg in tara.

La cinci zile dupa ce un reprezentant al Romaniei la Tokyo a semnat tratatul ACTA, Guvernul de la Bucuresti s-a decis sa demareze discutii publice pe acest subiect. Pe 30 ianuarie, Ministerul Economiei a anuntat ca va initia consultari pu­blice privind Tratatul Comercial Anti-Contrafacere.

In ultimele zile, romanii s-au mobilizat pe reteaua Facebook, pregatind proteste nationale in data 11 februarie: “Spune NU -ACTA!'

Cel putin pentru Bucuresti, aproximativ 19.000 de persoane sustin in momentul de fata acest protest.

In data de 27 ianuarie, grupul de hackeri “Anonymous' a adresat un al doilea mesaj de romanilor, atragand atentia asupra ACTA: "Ar trebui sa stiti ca dincolo de jocuri video, filme si divertisment in general, exista lucruri importante care ii aduc pe oameni impreuna: comunicarea. Dreptul de a furniza si primi informatie este luat o data ce ACTA a fost semnat", avertizeaza Anonymous, sustinand ca nu este un grup, nu este o organizatie, ci "toti cei care lupta impotriva sclaviei economice si monetare".

"Trebuie sa realizati ca acesta este primul pas catre o dictatura care va limita libertatea de exprimare, drepturile noastre si, in cele din urma, dreptul de a trai pe aceasta planeta. Dar sa nu va temeti deoarece Anonymous este de partea voastra", se arata in mesajul transmis pe YouTube.

×