x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Facebook îşi începe povestea bursieră. Zuckerberg păstrează controlul asupra companiei

Facebook îşi începe povestea bursieră. Zuckerberg păstrează controlul asupra companiei

02 Feb 2012   •   13:22
Facebook îşi începe povestea bursieră. Zuckerberg păstrează controlul asupra companiei



Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, va pastra controlul asupra companiei dupa listarea din acest an, strategie care ar putea reduce valoarea de piata pe termen scurt, dupa cea mai mare oferta publica initiala (IPO) derulata vreodata in industria IT.

Facebook a depus la New York, prospectul preliminar pentru listarea companiei la bursa, operatiune prin care tinteste o finantare de 5 miliarde de dolari si ar putea atrage, potrivit estimarilor analistilor, pana la 10 miliarde de dolari.

Mark Zuckerberg, care a lansat reteaua de socializare online din campusul Universitatii Harvard inainte de a renunta la facultate pentru a-si dezvolta proiectul, va controla de facto 56,9% din drepturile de vot in actionariatul companiei, a carei valoare de piata dupa listare este estimata la pana la 100 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Citeste si: Forbes: Facebook nu valoreaza 75 mld.dolari si ar putea fi cea mai mare speculatie a anului pe bursa

Cu 845 milioane de utilizatori activi si plasata printre liderii publicitatii online, Facebook este una dintre cele mai asteptate oferte publice initiale din industria internetului in ultimii ani, entuziasmul propagat de eveniment printre investitori rivalizand atmosfera din perioada freneziei "dotcom" de la inceputul anilor 2000.

Valoarea estimata de 100 miliarde de dolari depaseste capitalizarea unor nume consacrate din industria IT, precum gigantul Hewlett Packard, si subliniaza cresterea exploziva a fenomenului retelelor sociale ca forma de comunicare, divertisment si advertising.

Dupa listare, Zuckerberg (27 de ani) va controla in nume propriu 28% din actiunile Facebook, participatie care, la valoarea de piata maxima estimata de analisti, l-ar plasa pe locul al patrulea in randul celor mai bogati americani, cu o avere de cel putin 28 miliarde de dolari, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Din start, participatia fondatorului Facebook scuteste compania, conform legislatiei SUA, de numirea unei majoritati independente in Consiliul de Administratie si de formarea unor comitete si comisii responsabile de supravegherea salariilor si a altor chestiuni interne.

Zuckerberg va controla toate chestiunile transmise actionarilor spre vot, precum si managementul si strategia companiei in general, se arata in prospectul depus de Facebook la bursa de la New York.

In plus, Zuckerberg a incheiat acorduri cu mai multi investitori Facebook prin care a preluat drepturile de vot aferente actiunilor acestora in aproape toate, sau in majoritatea deciziilor. Astfel, fondatorul companiei ajunge la un vor de 56,9% in actionariat.

Debutul actiunilor companiei la bursa ar putea avea loc la jumatatea acestui an, potrivit estimarilor Reuters in baza calendarului obisnuit al ofertelor publice initiale.

In prospect se arata ca Facebook a inregistrat anul trecut venituri de 3,71 miliarde de dolari si un profit net de un miliard de dolari, in urcare cu 65% fata de nivelul de 606 milioane de dolari din 2010.

"De multe ori vorbim despre inventii ca presa de tipar sau televizorul. Astazi, societatea noastra a ajuns la un nou moment de cotitura. Trebuie sa construim tehnologie si infrastructura la o scara fara precedent", a declarat Zuckerberg intr-o scrisoare catre investitori, care insoteste prospectul de IPO.

Principalii aranjori ai operatiunii sunt Morgan Stanley, Goldman Sachs si JPMorgan, alaturi de Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital si Allen & Co.

Zuckerberg a decis sa-si reduca salariul la suma simbolica de un dolar pe an incepand din 2013, urmand exemplul cofondatorului Apple Steve Jobs, fata de 1,48 milioane de dolari in 2011.

Sheryl Sandberg, principalul "locotenent" al lui Zuckerberg si director operational executiv la Facebook, a avut anul trecut o remuneratie totala de 30,8 milioane de dolari.

Sandberg, una dintre cele mai puternice femei din Silicon Valley, supravegheaza numeroase operatiuni, inclusiv vanzari, marketing, dezvoltare, resurse umane, politica si comunicare. Ea a construit si administrat timp de cativa ani canalele de vanzari online ale Google pentru advertising, publishing si produse si servicii destinate consumatorilor. Inainte de Google, Sandberg a ocupat pozitii la Trezoreria Statelor Unite in timpul administratiei Clinton si la Banca Mondiala, numarandu-se printre apropiatii lui Lawrence Summers.

Un alt perosnaj mai putin cunoscut din spatele lui Zuckerberg este Peter Thiel, investitor si membru in Consiliul de Administratie al companiei. Thiel a fost primul actionar si director venit "din afara" la Facebook. Thiel a fondat serviciul de plati online PayPal pe care l-a vandut in 2002 retailerului eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.

Christopher Cox, vicepresedinte de dezvoltare a produselor, se ocupa de strategia de piata a celei mai importante retele sociale si supravegheaza dezvoltarea produselor si serviciilor oferite. El s-a alaturat companiei in 2005 ca inginer software si a contribuit la primele versiuni ale unora dintre cele mai de succes servicii oferite de platforma de socializare online.

Dan Rose, vicepresedinte pentru relatia cu partenerii, se ocupa de parteneriatele incheiate de Facebook in mediul de afaceri, incheind colaborari cu studiouri hollywoodiene, producatori de jocuri video, companii de telefonie mobila si constructori auto. Rose este de asemenea principala figura responsabila de fuziuni si achizitii. Fost manager la Amazon.com, Rose a contribuit la dezvoltarea primei variante a gadget-ului Kindle.

De operatiunile Facebook in domeniul advertisingului, probabil principala sursa de profit a companiei, se ocupa David Fischer, vicepresedinte pentru advertising si afaceri globale. Fischer a petrecut sapte ani la Google, contribuind la constructia celei mai mari retele de publicitate online din lume. Anterior, Fischer a ocupat o pozitie oficiala la Trezoreria SUA, in timpul administratiei Clinton.



×