x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget “Fălci” în varianta robotizată

“Fălci” în varianta robotizată

09 Ian 2008   •   00:00

Roboţii invadează din ce în ce mai mult fiziologia umană, ultimul exemplu fiind cel al lui Dento-Munch, o maşinărie capabilă să imite foarte fidel mişcările maxilarului uman.

Roboţii invadează din ce în ce mai mult fiziologia umană, ultimul exemplu fiind cel al lui Dento-Munch, o maşinărie capabilă să imite foarte fidel mişcările maxilarului uman. Prototipul robotului a fost construit de o echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol, în Marea Britanie, şi poate realiza mişcări cu un grad extrem de crescut de fidelitate după modelul unor maxilare omeneşti, relatează New Scientist. Conducătorul proiectului, dr. Kazem Alemzadeh, plănuieşte după testarea avansată a robotului construirea unor copii extrem de fidele după dinţii umani, care îl vor ajuta pe Dento-Munch să mestece şi mai aproape de idealul uman.

 

 

Mandibula robotului are o plajă de mişcare de aproximativ şase grade, cât are şi una a unei persoane obişnuite. Totodată, ea se poate mişca în jurul fiecăreia dintre cele trei axe tridimensionale: sus şi jos, înainte şi înapoi, stânga şi dreapta. Dispozitivul foloseşte un scanner optic care va fi utilizat pentru a face copii şi teste pentru implanturi dentare, precum şi studierea felului în care se uzează dinţii falşi în timp. Alemzadeh a reuşit realizarea unui sistem de construcţie a obiectelor 3D prin folosirea unor mulaje standard ale dinţilor, realizate de tehnicienii dentari, prin utilizarea unui proiector, a unei camere digitale şi a unor softuri ajustate pentru acest scop, detaliază New Scientist. Mulajele sunt scanate, datele sunt înregistrate în calculator şi cu ajutorul softurilor, copiile sunt produse pentru a fi amplasate pe maxilarele robotului. “Trebuie să fie cât mai real cu putinţă. Vom reuşi să surprindem şi mişcarea de masticaţie pentru a testa cum se uzează materialele în gura fiecărui om”, a declarat doctorul Alemzadeh. Sistemul de scanare 3D, numit Dento-OS, foloseşte ca modalitate principală de funcţionare lumina structurată. Aceasta implică un model de benzi luminoase şi întunecate care sunt proiectate pe suprafaţa ce urmează a fi scanată.

 

 

Camera digitală a sistemului Dento-OS înregistrează în ce fel modelul aplicat prin procedeul luminii structurate este deformat de suprafaţa 3D. Procesul permite softurilor folosite să reconstruiască forma. Unii tehnicieni dentari utilizează deja tehnologiile scanării cu laser pentru a construi replici digitale ale dinţilor, însă avantajul tehnologiei pe bază de lumină structurată este că ia puţin timp. În vreme ce scanerele cu laser construiesc imaginea gradual, scanarea cu lumina structurată permite o imagine complexă foarte rapid. Un alt avantaj deloc de neglijat al acestei noi tehnologii brevetate de Universitatea din Bristol este că are costuri mult mai scăzute decât scanările cu laser, în paralel oferind şi o fidelitate mai mare de 60 de microni, cât pot oferi acestea. Astfel, tehnicienii pot avea la îndemână un instrument foarte fidel de testări ale lucrărilor pe care le execută, în acelaşi timp fiind o tehnologie care permite eliminarea erorilor încă din faza de construcţie digitală a profilelor dentare care vor deveni dinţii inseraţi în maxilarele pacienţilor. (D.Z.)

 

 

 

Schimbare de elemente

Nanotuburile de carbon, componentele principale ale nanoingineriei, ar putea fi înlocuite cu nanotuburi din bor, relatează NewScientist. Ultimele calcule efectuate de specialişti arată că tuburile construite din bor pot avea multe din proprietăţile celor din carbon, fiind în plus mai eficiente pentru unele aplicaţii electronice. Cercetătorii chinezi de la Universitatea din Beijing susţin că borul are proprietăţi electrice variate, astfel nanotuburile mai late sunt conductoare metalice dar cele mai înguste pot fi semiconductoare, putând fi astfel folosite în nanodispozitive similare diodelor şi tranzistorilor precum nanotuburile de carbon.

 

 

 

Când se scumpeşte benzina...

Doi ingineri francezi au inventat un model de autoturism al cărui motor este pus în funcţiune cu aer comprimat, relatează BBC. Designerii francezi spun că noua maşinuţă nu e avantajoasă doar pentru mediul înconjurător, ci şi pentru buzunarul proprietarului. Costul unui rezervor plin cu aer comprimat este de 1,5 euro, iar cantitatea de aer permite şoferului să parcurgă liniştit 200 de kilometri până la o viitoare realimentare. Viteza maximă cu care se poate deplasa maşina este de 110 kilometri pe oră. Deşi alimentarea este ieftină, cei ce visează la o astfel de maşină trebuie să fie pregătiţi să plătească 3.500 de euro pentru cel mai ieftin model.

 

 

 

Date nesigure

O firmă de IT din Marea Britanie arată că datele personale ale elevilor din şcolile engleze pot fi furate sau pierdute din cauza obişnuinţei profesorilor de a le lua din incinta şcolii pe CD-uri şi memorystick-uri, relatează BBC. În 49% din şcoli personalul are voie să ia informaţiile acasă, iar în 4% din şcoli datele sunt neprotejate în locuri nesigure din cadrul şcolii. Un reprezentant al Departamentului pentru Copii, Şcoală şi Familie spune că şcolile trebuie să respecte protecţia datelor personale conform legii la fel ca orice altă organizaţie.

×
Subiecte în articol: tehno