x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget FBI a returnat serverele confiscate

FBI a returnat serverele confiscate

16 Oct 2004   •   00:00

FBI a returnat firmei Rackspace serverele confiscate pe 7 octombrie. Aceasta companie americana, dar cu sediul la Londra, gazduia pe serverele sale site-uri ale retelei internationale de media Indymedia.

ALEXANDRU RADESCU

La cererea autoritatilor din Elvetia si Italia, SUA emisesera un ordin federal prin care serverele respective sa fie confiscate.

Care sa fi fost cauza acestei actiuni? Pe site-ul Indymedia Nantes aparusera cu o luna in urma fotografiile a doi agenti elvetieni de politie, sub acoperire, care la intalnirea G8 de la Geneva 2003 se infiltrasera printre protestatarii antiglobalizare. Astfel, unii dintre "antiglobalisti" au putut fi ulterior identificati si arestati. Reteaua Indymedia s-a facut remarcata mai ales prin articole si proteste antiglobalizare.

PAGUBE "FEDERALE". Dupa cum au declarat pentru BBC online reprezentanti Indymedia, in urma confiscarii si controalelor, serverele care adaposteau bazele de date ale filialelor din Uruguay, Italia, Massachusetts si Nantes au suferit pierderi de informatii.

Cooperarea politieneasca internationala a fost posibila datorita acordului "Mutual legal Assistance Treaty" prin care tarile semnatare colaboreaza in investigatii privind terorismul international, rapiri, spalare de bani. Conform BBC, autoritatile italiene au declarat ca investigheaza grupul italian al Indymedia pentru "sprijinirea activitatilor teroriste".

Federatia Internationala a Jurnalistilor a fost de alta parere.

"Am fost martorii unei operatiuni politienesti internationale, intolerante si fara drept, impotriva unei retele specilizate in jurnalism independent. Felul in care s-a actionat a semanat mai degraba a intimidare a presei, decat combatere a crimei organizate", a declarat Aidan White, secretarul FIJ.
×
Subiecte în articol: IT