x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget FBI loveste presa online

FBI loveste presa online

13 Oct 2004   •   00:00

La cererea autoritatilor din Elvetia si Italia, FBI a emis un ordin de confiscare a serverelor care gazduiau paginile Web ale retelei media independente Indymedia.

ALEXANDRU RADESCU

Indymedia este o organizatie internationala de presa, cunoscuta pentru orientarea sa antiglobalizare. Tocmai de la una din demonstratiile antiglobalizare se pare ca li s-au tras represaliile. Pe site-ul Indymedia Nantes aparusera cu cateva saptamani in urma fotografiile a doi agenti elvetieni de politie, sub acoperire, care se infiltrasera printre protestatari la intalnirea G8 de la Geneva 2003. Informatiile furnizate de cei doi agenti sub acoperire au dus la arestarea unora dintre manifestantii antiglobalizare. In replica, Indymedia le-a publicat fotografiile politistilor pe Internet.

CONFISCARE. Serverele confiscate apartin firmei Rackspace, inregistrata in SUA, dar cu filiala la Londra. Ordinul federal american a avut ecou in Marea Britanie, pe baza acordului "Mutual legal Assistance Treaty" prin care tarile semnatare coopereaza in investigatii privind terorismul international, rapiri sau spalare de bani.

INTIMIDAREA.Dupa cum au declarat membri Indymedia pentru BBC, serverele confiscate gazduiau site-urile a 20 de filiale plus cateva statii de radio Indymedia. "Am fost martorii unei operatiuni politienesti internationale, intolerante si fara drept, impotriva unei retele specializate in jurnalism independent. Felul in care s-a actionat a semanat mai degraba a intimidare a presei decat combatere a crimei organizate", considera Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor.

In SUA, Indymedia si Fundatia Frontierei Electronice (grup care lupta pentru libertatile civile) pregatesc o riposta legala la adresa actiunii FBI.

×
Subiecte în articol: IT