x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Filme 3D la IMAX

Filme 3D la IMAX

18 Noi 2009   •   00:00

Cel mai mare ecran de cinematograf, IMAX, a fost inaugurat azi în Bucuresti.



Ecranul IMAX este cel mai mare din industrie, fiind de 10 ori mai greu şi mai mare decât un ecran standard de cinema. Înălţimea ecranului este de 26 de metri iar lăţimea este de peste 37 de metri lăţime, având o formă uşor curbată pentru a cuprinde vederea periferică a tuturor celor care vizionează un film. 

Proiectorul IMAX cântăreşte o tonă, fiind comparabil cu greutatea unui automobil, iar dimensiunile sale le depăşesc pe cele ale unui proiector de film digital obişnuit. Costul unui astfel de sistem de proiecţie se ridică la circa 2 milioane de dolari, în timp ce un proiector clasic de 35mm costă în jur de 40.000 de dolari.

Tehnologia proiectorului IMAX permite rularea simultană a două benzi de film la o viteză de 24 de cadre pe secundă. Pentru a obţine efectul de proiecţie 3D, lentilele proiectorului sunt aliniate cu precizie şi generează pe ecranul gigant imagini suprapuse pentru ochiul drept şi pentru ochiul stâng al spectatorilor.

Filtrele polarizate aplicate lentilelor proiectorului sunt realizate astfel încât să se potrivească cu cele din ochelarii speciali ai spectatorilor.





×