x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Furnizorii de internet nu vor să fie poliţia ACTA

Furnizorii de internet nu vor să fie poliţia ACTA

de Alexandru Radescu    |    15 Feb 2012   •   13:56
Furnizorii de internet nu vor să fie poliţia ACTA

Pentru Guvernul roman, cel mai controversat sI posibil cel mai abuziv document international care vizeaza (sI) utilizatorii de internet ramane in continuare un subiect 'la secret', asa cum de altfel a fost semnarea sa rusinoasa, la Tokyo, pe data de 26 ianuarie. Autoritatile de la Bucuresti sunt incapabile sa poarte o dezbatere publica pe marginea ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere), sub 'cheie' fiind sI numele functionarului de la ambasada noastra de la Tokyo care a semnat ACTA. Si spunem aceste lucruri in conditiile in care ambsadoarea Sloveniei la Tokyo a publicat o scrisoare in care isi cerea scuze pentru semnarea documentului care 'limiteaza in special viitorul copiilor nostri' iar tari precum Cehia, Polonia sau Bulgaria au suspendat ratificarea ACTA, la prostestele societatii civile, ale strazii, dar sI la presiunea actiunilor hackerilor.

Astazi am asistat la prima conferinta din Romania cu subiectul ACTA, la initiativa societatii civile. Prezent la eveniment, presedintele Asociatiei Nationale a Furnizorilor de Internet din Romania, Mihai Batrineanu, a aratat ca ISP-istii nu vor sa se transforme in politisti, lucru semnalat deja sI de Varujan Pambuccian, membru in Comisia IT&C din Camera Deputatilor

'Documentul ACTA a fost creat la initiativa industriei de divertisment din SUA, incapabila sa compenseze pierderile si sa se adapteze mediului online. Vreau sa spun foarte clar ca noi (furnizorii de Internet, n.r.) nu vrem sa ne transformam in politisti. Imi permit sa spun ca punctul nostru de vedere este ca poate, la un moment dat, sa fim pusi si fata faptului de a bloca site-uri, dar o spun clar: noi nu ne vom transforma in politisti !', a precizat presedintele ANISP. 'De asemenea, noi nu dorim sa incarcam operatorii telecom cu investitii enorme pentru a face fata monitorizarii, scanarii si stocarii unui trafic urias", a afirmat Batrineanu.

A surprins aparitia la dezbatere a sefului STS, generalul Marcel Opris, un adevarat 'avocat' ACTA, in razboi verbal cu toate persoanele din sala care indrazneau sa-l contrazica. Mai mult, voit sau nu, seful STS l-a 'deconspirat' pe colonelul SRI in rezerva I.Dedu, una dintre persoanele in dezacord cu generalul Opris. De altfel, Dedu a precizat ulterior ca seful STS a incalcat legea prin gestul sau, dar acesta nu mai era 'fizic' prezent in sala de conferinta.

OSCE vs ACTA

Reprezentantul Organizatiei pentru Securitate sI Cooperare in Europa pentru Libertatea Media, Dunja Mijatovic, a trimis ieri o scrisoare catre Presedintele Parlamentului European in care sublinia o serie de temeri in legatura cu tratatul ACTA. Astfel, potrivit oficialului OSCE, ACTA ar autoriza furnizorii de servicii de internet sa divulge informatii personale ale pretinsilor contravenienti catre detinatorilor de drepturi, fara o hotarare judecatoreasca sau fara dreptul de a putea contesta, plasand decizia in afara cadrului juridic stabilit', a adaugat representantul OSCE.

Intr-un interviu acordar postului de televiziune german ARD, Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca acordul multilateral ACTA este "dezechilibrat". "Cred ca forma sa actuala nu este buna. (...) Nu cred ca vom avansa cu acest acord in forma actuala", a precizat Schulz.

De asemenea, europarlamentarii PSD i-au trimis azi premierului Ungureanu o scrisoare deschisa, prin care i-au solicitat sa retraga "sprijinul Romaniei pentru ACTA" si sa se alature "celor care au constientizat pericolul semnarii acestui acord in forma actuala".

×