x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gadgetul secolului: Încărcătorul universal pentru mobile

Gadgetul secolului: Încărcătorul universal pentru mobile

de Alexandru Radescu    |    09 Feb 2011   •   13:19
Gadgetul secolului: Încărcătorul universal pentru mobile
Sursa foto: FRANCOIS LENOIR/Reuters

După îndelungi discuţii, industria telecom împreună cu autorităţile de la Bruxelles au reuşit să prezinte încărcătorul universal, unul bazat pe standardul Micro-USB. Pentru telefoanele care nu dispun de o interfaţă micro-USB se permite utilizarea unui adaptor, în conformitate cu memorandumul de înţelegere (www.one­chargerforall.eu). În urma unei solicitări din partea Comisiei Europene, 14 companii din industria telecom au convenit să semneze un memorandum pentru a armoniza încăr­cătoarele pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date vândute în UE. Printre organizaţiile implicate se numără Apple, Huawei, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson, Texas Instruments etc.

„Îndemn industria să accelereze introducerea lor pe piaţă pentru a le permite cetăţenilor din întreaga UE să se bucure de avantajele unui încărcător comun”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie şi antreprenoriat. Incompatibilitatea încărcătoarelor de telefoane mobile cauzează nu doar inconveniente utilizatorilor, ci reprezintă şi o importantă problemă de mediu în Uniunea Europeană. Utilizatorii care doresc să îşi schimbe telefoanele mobile sunt nevoiţi adesea să cumpere un nou încărcător, indiferent de starea celui actual. Acordul vizează doar telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date, şi anume cele care pot fi conectate la computer pentru a face schimb de imagini, fişiere şi muzică.

Introducerea încărcătorului universal se va face treptat şi va depinde foarte mult de atitudinea consumatorilor şi de viteza de înlocuire a telefoanelor vechi. În orice caz, lucrările finale de standardizare permit ca încărcătorul universal să devină disponibil în primele luni ale anului 2011. Principalii producători de telefoane mobile s-au angajat să respecte acest termen, iar CE „va veghea îndeaproape la realizarea acestui deziderat”. După cum se ştie, unii producători furnizează deja încărcătoare cu conector Micro- USB, dar acele încărcătoare au fost produse pentru anumite telefoane mobile şi nu sunt adecvate pentru încărcarea tuturor tipurilor de terminale cu acest tip de conector.

În fiecare an se vând în UE peste 185 de milioane de telefoane mobile, dintre care mai mult de 50% sunt telefoane înlocuite. CE estimează că un miliard de încărcătoare neutilizate stau prin dulapuri şi sertare pe între­gul teritoriu al Europei.

×
Subiecte în articol: incarcator