x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Germanii au cel mai tare computer din Europa

Germanii au cel mai tare computer din Europa

27 Mai 2009   •   00:00
Germanii au cel mai tare computer din Europa
Sursa foto: /AFP

Jugene este nou supercomputer. Prezentat ieri, în Germania, supercomputerul cu puterea de calcul a 50.000 de calculatoare personale (PC) obişnuite.



Supercomputerul este capabil să efectueze 1.000.000.000.000.000 de calcule pe secundă. Potrivit lui Kosta Schinarakis de la centrul de cercetare Juelich, unde este instalat noul supercomputer, "Jugene" este cel mai puternic supercomputer din Europa şi al treilea din lume, după supercomputerele "Roadrunner" şi "Jaguar" din SUA.

"Jugene" va fi utilizat pentru o gamă largă de operaţiuni, inclusiv cercetări cu privire la celulele de combustibil pentru automobilele electrice, prognoze meteo şi studii cu privire la originea universului. Supercomputerul "Jugene" nu este un PC obişnuit, fiind format din 295.000 de procesoare fixate în 72 de rack-uri, fiecare de mărimea unei cabine telefonice.

Roadrunner este cel mai rapid computer din lume, atingând 1.026 petaflops/ secundă la data de 25 mai, 2008. Jaguar are o performanţă de 1.059 petaflop/secundă. Atât "Roadrunner" cât şi "Jaguar" au fost dezvoltate de compania IBM.

×
Subiecte în articol: IT