x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hackeri chinezi au accesat corespondenţa lui Dalai Lama şi documente NATO în Afganistan

Hackeri chinezi au accesat corespondenţa lui Dalai Lama şi documente NATO în Afganistan

06 Apr 2010   •   00:00

Membri ai unei grupări de spionaj informatic care operau din China au accesat, între altele, corespondenţa pe un an a lui Dalai Lama şi au furat documente privind rute ale forţelor NATO în Afganistan, relatează New York Times în ediţia electronică.

Această operaţiune de spionaj, intitulată Shadow Network, în cadrul căreia au fost atacate computere personale şi aparţinând unor organisme guvernamentale de pe mai multe continente, a fost monitorizată în ultimele opt luni de către cercetători în domeniul securităţii computerelor din Canada şi SUA. Aceştia au putut observa, astfel, cum au fost furate documente clasificate şi cu acces restrâns, la vârful ierarhiei Ministerului indian al Apărării.

Cercetătorii din Toronto au putut afla atât ce fel de material a fost furat, dar au putut vedea şi unele dintre documentele furate, între care evaluări clasificate privind securitatea în mai multe state din India, documente confidenţiale aparţinând unor ambasade indiene referitoare la relaţiile cu ţări din Africa Occidentală, Rusia şi Orientul Mijlociu. Membrii acestei reţele au accesat, de asemenea, sistemele unor analişti independenţi, de la care au sustras informaţii despre mai multe sisteme de rachete indiene.

În pofida faptului că Guvernul Indiei a fost principala ţintă a reţelei, atacurile au ilustrat faptul că o breşă în sistemul de securitate a unui computer lasă expuse numeroase ţări. "Într-o lume interconectată, ai tot atâta securitate câtă are cea mai slabă verigă din lanţul global al informaţiei", a declarat un membru al echipei din Toronto, Rafal Rohozinski.

Atacurile par să fie comise de o grupare cu baza în provincia Sichuan (China), în pofida faptului că adevărata origine poate fi uşor ascunsă în privinţa acestui tip de atacuri, potrivit experţilor. Având în vedere nivelul de sofisticare folosit de atacatori şi ţintele operaţiunii, cercetătorii au declarat că aceste operaţiuni de spionaj ar fi putut fi aprobate de Guvernul Chinei. "Este ridicol", a replicat un oficial cu propaganda din Chengdu, capitala provinciei Sichuan.

Această operaţiune de spionaj pare să fie diferită de cea împotriva Google şi de reţeaua de supraveghere cunoscută ca Ghostnet, care i-a condus pe investigatori către această a doua operaţiune de spionaj pe Internet, care face obiectul unui raport intitulat "Shadows in the Cloud: An Investigation Into Cyberspionage 2.0". Acest raport arată că o reţea de spionaj în jurul Indiei a utilizat serviciile pe Internet oferite de Twitter, Google Groups, Blogspot, blog.com, Baidu Blogs şi Yahoo!Mail pentru a asigura controlul automat asupra computerelor infectate.

 

×
Subiecte în articol: redactie