x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cybersecuritate 2013: atacuri din toate părţile! Hackerii vor exploata orice echipament conectat la net

Cybersecuritate 2013: atacuri din toate părţile! Hackerii vor exploata orice echipament conectat la net

de Alexandru Radescu    |    28 Ian 2013   •   17:52
Cybersecuritate 2013: atacuri din toate părţile! Hackerii vor exploata orice echipament conectat la net
Sursa foto: Thinkstock

Ne-am bucurat să aflăm că tot mai multe electronice de consum se pot conecta la internet, cu servicii “complete”. Noul ecosistem wireless cuprinde acum pe lângă computere, telefoane mobile, tablete şI mp3/mp4 playere, televizoare, frigidere (cu mic LCD inclus) etc. Dispozitivele care se conectează la Internet, cum ar fi spre exemplu televizoarele, utilizează sisteme de operare şi protocoale construite fără a avea securitatea ca prioritate nr.1. Online, aceste dispozitive pot fi compromise cu usurinţă de hackeri, avertizează un raport al companiei de securitate informatică Trend Micro.

În anii trecuţi, platformele erau omogene, majoritatea erau desktop/laptop iar utilizatorii puteau fi educaţi mai uşor în privinţa respectării unor reguli de securitate. În 2013 însă, provocările legate de securitate vor fi mult mai mari, pe măsura creşterii gradului de utilizare a tabletelor şi smartphone-urilor. Fiecare dispozitiv mobil diferă nu doar prin model şi sistemul de operare cu care funcţionează, dar şi prin aplicaţiile pe care le rulează şi prin comportamentul unic al fiecărui utilizator. Numărul aplicaţiilor malware care vizează sistemul de operare Android a ajuns la aproximativ 350.000 la sfârşitul lui 2012.

Pentru anul 2013, Trend Micro se aşteaptă ca numărul aplicaţiilor cu risc ridicat să evolueze în concordanţă cu creşterea gradului de utilizare a SO Android şi să ajungă la aproximativ un milion. Potrivit unui raport Deloitte prezentat ieri, volumul vânzărilor de telefoane smart va ajunge la nivelul record de un miliard în 2013. Iar din totalul vânzărilor de PC-uri, tablete şi telefoane estimate pentru acest an, piaţa PC-urilor va reprezenta aproape 20%. Pe de altă parte, peste 80% din traficul pe Internet va fi în continuare realizat prin intermediul calculatoarelor tradiţionale (desktop şi laptop). De asemenea, PC-urile vor atrage peste 70% din timpul total petrecut în fața unui calculator, se mai arată în raportul Deloitte.
Se estimează că doar în 2015 ţările cu un nivel ridicat de industrializare vor putea impune în mod eficient legi împotriva atacurilor cibernetice

Cum să eviţi capcanele din mediul online
■ Dacă primeşti un e-mail care îţi cere informaţii personale sau confidenţiale nu răspunde şi nu oferi informaţiile respective sunând la numerele de telefon specificate în mesaj. Organizaţiile acreditate precum băncile şi companiile de carduri nu îţi vor cere niciodată aceste informaţii prin email.
■ Fereşte-te de emailuri sau mesaje neaşteptate sau care arată ciudat, indiferent de expeditor.
■ Nu oferi niciodată informaţii de identificare personală în răspunsuri la emailuri sau mesaje instant.
■ Verifică regulat conturile bancare, cardurile de credit şi de debit pentru a te asigura că toate tranzacţiile sunt legitime.
■ Fereşte-te de pagini web care îţi cer să instalezi software. Scanează cu un program de securitate toate programele descărcate, înainte de a le instala.
■ Nu oferi informaţii personale la cereri nesolicitate de pe Web.
■ Dacă pare prea frumos ca să fie adevarat, chiar nu este adevărat. Dacă suspectezi un email de spam, şterge-l. Respinge toate emailurile primite de la persoane pe care nu le cunoşti.
■ În timp ce faci cumpărături online sau tranzacţii prin internet banking asigură-te că adresa Web conţine un “s” precum https:// www. bank. Com.
■ Evită accesul Wi-Fi gratuit dar nesigur.
■ Analizează fiecare aplicaţie pe care o descarci, inclusiv recenziile altor utilizatori şi reputaţia dezvoltatorului, indiferent de sursă.

×