x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hackerii au creat un vierme informatic care poate produce pagube în lumea reală

Hackerii au creat un vierme informatic care poate produce pagube în lumea reală

29 Sep 2010   •   00:00
Hackerii au creat un vierme informatic care poate produce pagube în lumea reală

Virusul este menit să afecteze ţinte din lumea reală, deschizând în acest fel uşa unei noi ere a războiului cibernetic. Noul tip de vierme poate provoca pagube văzute până acum numai în filmele hollywoodiene despre dezastre.



Viermele informatic Stuxnet este primul software maliţios cunoscut care a fost proiectat să distrugă sau să saboteze fabrici, uzine electrice, rafinării şi alte instalaţii industriale. Suntem obişnuiţi cu troieni şi viruşi care hoinăresc pe internet, afectând calculatoare şi producând pagube financiare, însă Stuxnet joacă în liga sa proprie, notează Sky News, citat de Agerpres.

Viermele informatic are ca ţinte reţele industriale închise şi extrem de securizate. După ce este introdus printr-un dispozitiv USB, Stuxnet trece de ultimele patru vulnerabilităţi necunoscute din sistemul de operare Windows, aşa-numitele vulnerabilităţi de 'ziua zero'.

Se întâmplă rar ca un software maliţios să profite chiar şi de două dintre aceste vulnerabilităţi. Poate dura luni de zile până când hackerii să poată identifica o astfel de vulnerabilitate şi apoi o altă perioadă de timp pentru a crea un software care să o exploateze.

Viermele informatic vânează apoi tipuri specifice de calculatoare create de compania germană Siemens.

Odată găsită gazda, viermele rămâne într-o stare latentă, aşteptând un anumit moment să preia controlul exercitat de calculator asupra instalaţiilor industriale, cu consecinţe potenţial dezastruoase.

Noul tip de vierme poate provoca pagube văzute până acum numai în filmele hollywoodiene despre dezastre. Sky News oferă ca exemple posibilitatea ca sistemul de răcire al unei centrale nucleare să fie depăşit sau ca sistemul de semnalizare pe calea ferată să fie aruncat în haos.

Experţii estimează că, pentru dezvoltarea viermelui informatic Stuxnet, o echipă extrem de specializată ar fi trebuit să lucreze între şase luni şi un an.

Expertul în securitate cibernetică israelian Gadi Evron susţine că viermele este atât de avansat încât este aproape sigur că este sponsorizat de un stat. 'Acest lucru ar necesita o mulţime de resurse la nivelul unui stat. Luând în calcul informaţiile secrete necesare pentru a ataca o anumită ţintă, ar fi practic imposbil să fie vorba de un hacker care să acţioneze singur de acasă', afirmă Evron.

Totuşi, răspândirea infecţiei produse de virus este mai puţin impresionantă. 'Atacul a reuşit să infecteze, în câteva luni, între 30.000 şi 50.000 de calculatoare în multe facilităţi şi corporaţii din întreaga lume', a declarat pentru Sky News Uri Rivner, din cadrul companiei de securitate pe internet RSA.

Tocmai o astfel de diseminare largă a contribuit de altfel la expunerea existenţei viermelui informatic şi a ajutat la eforturile de a-l neutraliza. Aceasta ridică de asemenea întrebări despre ţinta probabilă a viermelui.

Iranul susţine că calculatoarele de la centrala sa nucleară Bushehr au fost atacate de acest vierme, fără a dezvălui însă proporţia pagubelor. Unele cifre sugerează că 60% din infecţiile produse de Stuxnet au loc în Iran.

Acest fapt a condus la speculaţii conform cărora Israelul ar fi vinovat. Încearcă statul evreu să perturbe presupusul program de producere de arme nucleare al Iranului?, se întreabă Sky News. Probabil nu vom şti niciodată. Mai există de asemenea şi alte necunoscute. Şi-a atins deja viermele obiectivul sau stă în aşteptare pentru a-şi pune în practică sabotajul? Este Iranul ţinta vizată sau sunt şi alte state în pericol?

Şi mai îngrijorător, notează Sky News, este faptul că alţi hackeri pot învăţa din metodele noi ale acestui vierme pentru a produce software-uri maliţioase sofisticate care să ameninţe alte reţele în viitor.

×
Subiecte în articol: IT