x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget În această noapte, mobilii operează modificări în benzi. Vezi ce se întâmplă cu reţelele

În această noapte, mobilii operează modificări în benzi. Vezi ce se întâmplă cu reţelele

de Alexandru Radescu    |    04 Apr 2014   •   17:18
 În această noapte, mobilii operează modificări în benzi. Vezi ce se întâmplă cu reţelele

Operatorii mobili au finalizat, zilele trecute, migrarea serviciilor în benzile de frecvenţe de 1800MHz şi pregatesc tranziţia în benzile de 900MHz, măsuri stabilite prin licitaţia din 2012. Astfel, Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone vor modifica în această noapte parametrii tehnici ai reţelelor pentru a utiliza benzile de 900MHz, a anunţat Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii.

Pe parcursul procesului de tranziţie este posibil ca, pe durate scurte, să apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale reţelelor. Şi această etapă se va desfăşura sub supravegherea ANCOM, pentru a asigura eficienţa procesului şi intervenţia rapidă a echipelor tehnice ale operatorilor pentru remedierea eventualelor deficienţe sesizate.

Povestea unei licitaţii de peste 680 milioane euro 

In a doua jumatate a anului 2012, ANCOM a organizat licitatia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile – voce si date, pana in anul 2029. Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totala de 682.136.036 euro.

In baza noilor licenţe, operatorii au o serie de obligaţii cu privire la acoperirea cu servicii de comunicatii si calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, pâna la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populaţia Romaniei, in cazul operatorilor care detin reţele 2G/3G sau 3G şi au obtinut spectru in benzile de 800 MHz si/sau 900 MHz, si respectiv 30% din populatie in cazul 2K Telecom, care a obtinut spectru in banda de 2600 MHz. 

Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps si cu o probabilitate de 95% a receptiei indoor a unor zone locuite de cel putin 60% din populatie (respectiv 30% in cazul 2K Telecom), in termenele prevazute. 

În plus, licentele ii obliga pe operatori să limiteze indisponibilitatea reţelei la maximum 35 de minute pe o perioada de 6 luni. Fiecare titular al licenţelor acordate de ANCOM are obligaţia de a încheia acorduri de roaming naţional pentru furnizarea accesului la numărul unic pentru apeluri de urgenta 112 cu ceilalti titulari ai licentelor de utilizare a frecventelor radio, astfel încât apelurile către 112 să poată fi efectuate chiar si atunci cand utilizatorul nu se află în aria de acoperire a retelei la care este abonat.

×