x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Înainte de duş sau periuta de dinţi, românii încep ziua cu telefonul mobil

Înainte de duş sau periuta de dinţi, românii încep ziua cu telefonul mobil

de Alexandru Radescu    |    13 Iul 2011   •   13:30
Înainte de duş sau periuta de dinţi, românii încep ziua cu telefonul mobil

De la an, rezultatele cercetarilor sociologice legate de convietuirea noastra cu tehnologia devin parca tot mai naucitoare, ca e vorba de telefonul mobil sau de computerul conectat la internet.

Intr-un recent sondaj, intins din Marea Britanie pana in Emiratele Arabe, via Egipt, romanii au castigat detasat la capitolul "consumatori de tehnologie mobila dimineata.' Astfel, aproape 80% dintre romani isi verifica dispozitivul mobil in fiecare dimineata inainte de a pleca spre serviciu. Mai mult, 45% dintre acestia interactioneaza prima data in zi cu tehnologia inainte de a cobori din pat, 26% utilizeaza echipamentul mobil in timp ce servesc micul dejun iar 8% dintre romani folosesc tehnologia mobila dimineata, inainte de a intra la dus.

Celularul – stindard social

Ca nu putini dintre conationalii nostri se falesc si pe YouTube cu masinile scumpe din ograda, asta o poate vedea o lume intreaga. Dar pana si telefonul mobil a devenit simbol al "statutului social'. Intrebati daca sunt de parere ca dispozitivele mobile sunt simboluri care fie le indica statutul social, fie au menirea de a atrage atentia, 67% din cei intrevievati au raspuns afirmativ, procent care ne situeaza intre primele locuri in topul celor 16 tari participante la studiul "Codul bunelor maniere in utilizarea tehnologiei mobile' efectuat de Redshift Research, la cererea Intel. Se poate merge si pana acolo incat 33% din romani sunt dispusi sa renunte la ciocolata sau dulciuri, decat sa traiasca o saptamana fara gadgetul lor. 23% ar renunta la cafea, iar 19% la zile de concediu iar 21% ar renunta chiar la partener decat sa experimenteze o saptamana fara terminalul lor mobil.

Bunele maniere si tehnologia

Cat priveste bunele maniere sI tehnologia de zi cu zi, verificarea telefonului in timpul unui film cu prietenii nu este o problema pentru romani, doar 9% dintre cei intervievati sustin ca ii deranjeaza. Aducerea laptopului intr-o minivacanta de un weekend este considerat un lucru normal, doar 6% dintre romani fiind deranjati de acest aspect. In schimb, respondentii sunt deranjati intr-o mai mare masura (17%) de folosirea dispozitivelor mobile in dormitor, iar cea mai mare parte, 30%, sunt deranjati cand cineva isi verifica dispozitivele mobile in timpul cinei sau in timpul unei intalniri cu prietenii (21%). Pe acest segment de studiu, ne enerveaza la maximum atunci cand asistam la conversatiile telefonice ale altora in mijloacele de transport in comun sau magazine (68%). Pe cel de-al doilea loc se situeaza tonurile de apel prea puternice (61%), pe locul al treilea, fiind tastarea in timpul sofatului (60%).

Din sondaj nu putea sa lipseasca abordarea social media, mai ales ca in Romania, reteaua Facebook , de exemplu, a strans peste 3,3 milioane de conturi active. Astfel, 59% dintre participantii la studiu au fost de parere ca o incalcare a bunelor maniere in social media este dezvaluirea in exces a detaliilor personale. De asemenea, pentru 58% din romanii respondenti, a eticheta ("tag') persoane in poze neonorante fara permisiunea acestora este o alta incalcare grava a principiilor social media. Totodata, 25% cred ca a ignora cererea de prietenie a cuiva este un gest ofensator pe retelele de socializare. 13% au aceasta parere despre utilizarea unei imagini cu copii sau animale ca fotografie de profil, iar 12% sunt de parere ca a raspunde tarziu la un mesaj, post sau tweet este dovada lipsei bunelor "maniere mobile'.

Studiul a fost realizat online, in luna mai, in total fiind intervievate 12.761 de persoane din 16 state din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). Din Romania au fost intervievate 500 de persoane.

×
Subiecte în articol: intel facebook romanii si tehnologia