x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Încă un proiect faraonic al Statului: platforma integrată de comunicaţii

Încă un proiect faraonic al Statului: platforma integrată de comunicaţii

de Alexandru Radescu    |    30 Aug 2011   •   16:36

In luna decembrie a anului trecut, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, declara ca

“ideea infiintarii unei companii nationale in telecomunicatii nu mai este de actualitate', dar utilizarea resurselor IT&C existente in entitatile pe care statul le controleaza va fi reglementata printr-un act normativ pe care Guvernul il va adopta in perioada urmatoare. Entitatile la care se referea ministrul Vreme sunt Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR. Actul normativ a venit si el, o ordonanta de urgenta a Guvernului, publicata zilele trecute pe site-ul MCSI.

Potrivit documentului, integratorul tehnic al infrastructurii comune este Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). De asemenea, costurile proprii privind operationalizarea, functionarea, mentenanta si dezvoltarea Infrastructurii comune vor fi finantate prin bugetul de stat alocat STS.

Despre ce e vorba
Proiectul constituie infrastructura integrata de comunicatii electronice pentru schimbul de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice, precum si pentru companiile nationale, regiile autonome si societatile comerciale aflate sub autoritatea, coordonarea sau subordonarea acestora, al caror capital social este detinut integral sau majoritar de catre autoritatile si institutiile publice, pentru schimbul de date intre acestea si autoritatile si institutiile publice;

Se are in vedere utilizarea elementelor de infrastructura disponibile la nivelul fiecarei retele de comunicatii electronice aflate in administrarea/proprietatea/concesiunea entitatilor implicate si integrarea acestora intr­-o platforma tehnologica comuna, destinata furnizarii/completarii de/cu servicii electronice de cooperare interadministrativa la dispozitia autoritatilor si institutiilor publice. Infrasfructura comuna in ansamblu si/sau elementele componente ale acesteia nu sunt destinate pentru scop comercial si nu vor putea fi utilizate in acest sens, de arata in documentul postat pe site-ul Ministerului Comunicatiilor. O precizare interesanta, in contextul in care aceasta constituirea acestei platforme ar putea fi inteleasa si ca un concurent redutabil pentru contractele cu statul ale marilor operatori telecom.

Conform actului normativ, companiilor implicate le vor fi compensate doar cheltuielile aferente amortizarii si exploatarii elementelor de infrastructura puse in comun in vederea realizarii Infrastructurii comune. Valoarea sumelor platite 'va fi supusa verificarii autoritatilor abilitate, in vederea evitarii acordarii oricarei potentiale supracompensari'. Compensarea cheltuielilor cu amortizarea si a celor de exploatare 'nu este ajutor de stat, deoarece aceasta compensare nu asigura companiei Transelectrica un beneficiu de natura economica sau financiara', se mai arata in documentul citat.

×