x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Inchideti, va rog, telefoanele mobile!

Inchideti, va rog, telefoanele mobile!

19 Oct 2004   •   00:00

Pentru ca utilizatorii "uita" sa-si inchida telefoanele atunci cand sunt rugati, din ce in ce mai multe biserici, teatre, universitati sau chiar parlamente isi instaleaza dispozitive care bruiaza frecventele folosite de operatorii de telefonie mobila.

CRISTIAN IONITA

La inceput, dispozitivele de bruiere a telefoanelor mobile erau folosite de serviciile speciale pentru protectia inaltilor demnitari. In prezent, aceste aparate incep sa fie folosite pe scara larga de cei care s-au saturat sa auda telefoane sunand atunci cand le e lumea mai draga.

OBICEI. Inca de acum trei ani, Executivul nostru si-a instalat aparatura de bruiere, ce este pornita in timpul sedintelor. Nu suntem nici pe departe singura tara care adopta astfel de masuri. Parlamentul Indian a fost dotat cu astfel de aparatura ca urmare a faptului ca alesii ingnorau constant rugamintea de a-si inchide telefoanele mobile. In universitatile italiene nimeni nu-si mai poate folosi celularele in timpul examenelor, dupa ce autoritatile au observat ca studentii se dedau la "copiere electronica". In Mexic a devenit o moda ca bisericile sa-si instaleze dispozitive de bruiere a convorbirilor in timpul slujbei. La fel procedeaza si bancile pentru a se proteja de jafuri si in curand, vor fi dotate inchisorile.

CU APROBARE. In Japonia, teatrele si salile de spectacole isi pot bruia clientii, dar trebuie sa obtina mai intai o licenta de la Guvern. In fine, ministerul francez al indrustriei a aprobat saptamana trecuta o decizie care permite cinematografelor, teatrelor si salilor de spectacole sa bruieze toate convorbirile, cu exceptia apelurilor de urgenta.

Singurii care fac nota discordanta in aceasta privinta au fost canadienii. Ministerul Industriilor din aceasta tara (care se ocupa si de reglementarea telecomunicatiilor) a respins de curand un proiect referitor la bruierea telefoanelor. Institutia a argumentat ca aceste dispozitive pot afecta libertatile individuale si siguranta publica "schilodind" comunicatiile prin reglementari legale.

In Scotia a existat o tentativa de instalare a unor astfel de dispozitive in hoteluri, restaurante sau baruri, dar aparatele au fost dezinstalate dupa ce presa locala a dezvaluit aceasta practica, ilegala in acea parte a lumii.

SI TU, GINERICA?!?

"La orice nunta, telefoanele sunau din cinci in cinci minute. Era o mare problema pentru ca, pana si ginerele uita uneori sa-si inchida telefonul." - Bulmaro Carranza, unul dintre pastorii care au instalat aparatura de bruiaj

FRANTA LE-A INCHIS

Unii europeni s-au hotrat sa "reduca la tacere" celularele in cinematografe, teatre si sali de concerte. Franta va deveni in putin timp statul in care oricine se va putea relaxa in locurile publice destinate divertismentului, fara sa fie deranjat de sunetele telefoanelor celulare, daca va fi acceptat noul proiect al guvernului francez, care da unda verde patronilor de cinematografe, teatre si sali de concerte sa instaleze echipamente care bruiaza toate apelurile primite pe telefoanele mobile, in afara de cele pentru cazurile urgente. "Nu vor mai exista de acum in colo nici un fel de probleme cauzate de aceia care isi lasa celularele sa sune in mijlocul unui spectacol", a declarat ministrul Comertului, Patrick Devedjian, insa responsabilitatea privind instalarea acestor echipamente revine in intregime proprietarilor acelor locuri de divertisment. Se asteapta acum si inventarea unor echipamente suficient de performante sa bruieze stranuturile, tusitul sau rontaitul popcorn-ului de catre spectatori. Unii europeni sunt invidiosi pe francezi, cum este si cazul presedintelui grupului britanic de lobby pentru Campania pentru Politete, Edward Thomas care a declarat ca "francezii merita tot respectul pentru aceasta masura, deoarece ma innebuneste modul nechibzuit de folosire a telefoanelor mobile", citeaza cotidianul Telegraph. (Maria Toader)
×
Subiecte în articol: IT