x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Info

Info

de Jurnalul National    |    29 Sep 2007   •   00:00
ILUZII. Un program computerizat care imită activitatea creierului uman este păcălit de aceleaşi iluzii optice care ii amăgesc şi pe oameni. Programul ar trebui să prezică luminozitatea unei imagini pe baza unor experienţe anterioare, asemenea copiilor. Pentru a-i testa acurateţea, i-au fost date spre analiză, pentru inceput, un obiect luminos pe fundal intunecat şi invers. La fel ca in cazul oamenilor, rezultatele programului au estimat că obiectul era fie mai luminos, fie mai intunecat decăt in realitate, testele continuăndu-se cu alte exemple de iluzii optice clasice pentru ochiul uman, cărora şi computerul le-a căzut pradă. Realizarea unui robot perfect este deci, şi ea, o iluzie. Â


SOFTWARE. Sistemul de operare Windows XP mai poate fi cumpărat pănă in luna iulie 2008, Microsoft luănd decizia de prelungire a perioadei in care acesta va mai fi disponibil cu cinci luni, după care se va face trecerea la Windows Vista. Deşi unii clienţi au reclamat că Vista ar impune modernizarea computerelor mai vechi din cauza incompatibilităţilor, compania a anuţat că sistemul de operare a inregistrat cele mai rapide vănzări din istoria Microsoft, cu peste 60 de milioane de licenţe văndute.


CONVORBIRI. O cartelă preplătită pentru convorbiri internaţionale va fi lansată luni de Romtelecom. Tariful unei convorbiri către reţele fixe din Italia, Spania, Ungaria, Israel şi Turcia este de 0,08euro/minut, fără TVA. Cartela va fi pusă in vănzare in trei variante de credit, de 1,5 euro, 3 şi 6 euro.


FURT. Doi ingineri au fost acuzaţi de autorităţile din California că au furat designurile unor chip-uri pentru computere de la compania unde erau angajaţi, Netlogics Microsystems, pentru a le vinde armatei Chinei. Lee Lan şi Ge Yuefei au fost acuzaţi de spionaj economic, furt de secrete comerciale şi conspiraţie şi riscă 15 ani de inchisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

×
Subiecte în articol: IT