Google si Oracle sunt obligate sa faca publice eventualele sume platite unor jurnalisti sau bloggeri care au redactat materiale sau comentarii despre cazul incalcarii patentelor Oracle pentru Java de catre platforma Android a motorului de cautare, a decis azi o instanta din San Francisco.
Oracle a acuzat Google ca platforma Android "calca in picioare" drepturile de proprietate intelectuala asupra limbajului de programare Java. Google a raspuns ca nu a incalcat vreunul dintre brevetele Oracle, iar compania nu poate impune copyright pe anumite portiuni ale Java, limbajul de programare fiind open-source, adica disponibil publicului larg.
Potrivit bloomberg.com, citat de Mediafax, un judecator de la o instanta din San Francisco a ordonat celor doua parti sa ofere, pana pe 17 august, detalii despre eventuali jurnalisti sau bloggeri care ar fi primit bani in timpul procesului dintre Google si Oracle. Acesta a spus ca este "preocupat" de faptul ca aceste companii sau avocatii lor au platit jurnalisti din presa scrisa sau online sa scrie despre proces.
Acest lucru este necesar pentru a clarifica daca vreo informatie din aceste articole ar fi putut fi "influentata de relatiile financiare cu partile", a spus judecatorul.
Atat Google, cat si Oracle au spus ca se vor supune deciziei instantei.
Eric Goldman, profesor la Santa Clara University, spune ca decizia instantei este neobisnuita si oneroasa.
In cazul lui Google, ar fi vorba despre sute de mii de bloggeri de verificat, daca se ia in considerare serviciul AdSense, care permite site-urilor, precum blogurile, sa vanda spatii publicitare.
"Oracle a facut publice toare relatiile financiare legate de aceasta chestiune si este timpul ca si Google sa faca la fel", a spus Deborah Hellinger, purtator de cuvant pentru Oracle, al carei sediu central se afla in Redwood City. Aceasta a adaugat ca se asteapta sa fie facute publice platile indirecte catre entitati care au facut comentarii in beneficiul Google.
Jim Prosser, un purtator de cuvant pentru Google, a refuzat sa faca comentarii privind decizia instantei, spunand ca Google va respecta acest ordin.
Pe 23 mai, o instanta din SUA a decis ca platforma software Android pentru smartphone-uri si tablete, dezvoltata de Google - companie cu sediul in Mountain View, California -, nu a incalcat brevete de inventie si drepturi de proprietate intelectuala ale Oracle.
Decizia a reprezentat o lovitura grea pentru Oracle, care spera la despagubiri peste un miliard de dolari.
Daca ar fi castigat, Oracle ar fi incasat sume uriase, dat fiind succesul comercial al smartphone-urilor si tabletelor echipate cu sistemul de operare Android.