x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet - Anglia de vănzare

Internet - Anglia de vănzare

de Mihai Manole    |    Alina Munteanu    |    16 Iun 2007   •   00:00
Internet - Anglia de vănzare
Sursa foto: ADRIAN DENNIS/

In lumile virtuale se adună şi toate păcatele realităţii, in timp ce neimplinirile lumilor noastre capătă "sens" in cyberspace.

Totul poate fi scos la licitaţie in spaţiul virtual

In lumile virtuale se adună şi toate păcatele realităţii, in timp ce neimplinirile lumilor noastre capătă "sens" in cyberspace.

In lumile reale din mediul online este o activitate furibundă. Se fac afaceri, apar companii şi ambasade, se vănd pămănturi, ţări, regiuni, iar infracţiunile nu lipsesc. Second Life este singurul joc care garantează utilizatorului dreptul de proprietate asupra terenului virtual, iar acceptarea regulamentului impune partcipipantului să işi apere revendicările chiar şi in justiţia "reală".

Pe site-ul weblo.com, o lume virtuală creată in decembrie anul trecut, a apărut un anunţ potrivit căruia Anglia a fost scoasă la licitaţie. Suma care se preconizează că va fi strănsă pănă la inchiderea licitaţiei, pe 12 iulie, este de peste 70.000 de dolari. California este in prezent cea mai costisitoare proprietate weblo, cumpărată cu 53.000 de dolari. Acum, regatul britanic işi caută un rege sau o regină care, pe lăngă aspecte precum prestigiul unei astfel de poziţii, vor primi şi un procent din toate tranzacţiile efectuate in regatul virtual, echivalentul taxelor din lumea reală.

Nu doar jocuri. Spre deosebire de Second Life sau Entropia, membrii Weblo nu sunt reprezentaţi de personaje animate (avataruri), ci de profile gen MySpace. Evitănd dificultăţile pe care o persoană obişnuită le poate intămpina in manipularea avatarului intr-o lume virtuală, acest site mizează pe un format gen monopoly. In locul proprietăţilor fantastice tranzacţionate in cazul primelor două lumi virtuale, in Weblo proprietăţile sunt de fapt pagini web avănd tematici inspirate din lumea reală, cum este cazul Marii Britanii. Proprietarii impart veniturile din publicitatea online, care cresc odată cu popularitatea paginilor pe care le deţin. "Modalitatea de promovare este similară celei din cazul MySpace, doar că in weblo eşti plătit", declară Sean Morrow, purtătorul de cuvănt al companiei care a lansat această lume virtuală. Inscrierea pe Weblo este gratuită, reprezentanţii site-ului atribuindu-şi pănă in prezent aproximativ 40.000 de membri. Următoarea mare proprietate care ar putea fi scoasă la licitaţie sunt Statele Unite. Momentul va coincide cel mai probabil cu perioada alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Second Life
Linden Lab este acţionat in justiţie pentru nerespectarea dreptului la proprietate. Reclamantul, Marc Bragg, susţine că i-a fost luat ilegitim un teren pe care il deţinea in lumea virtuală Second Life şi pentru achiziţia căruia plătise suma de 300 de dolari. Ulterior, contul său, pe care il deschisese in anul 2005, a fost inchis. Acuzaţii, Linden Lab şi Philip Rosedale, CEO al companiei, operează un joc online de tipul multiplayer, in care participanţii işi creează propriul avatar, care să ii reprezinte. Acuzatul susţine că foarte mulţi oameni petrec mai mult timp in lumea virtuală decăt in cea reală şi că cei de la Linden Lab ii incurajează pe participanţi să cumpere sau să văndă terenuri in lumea virtuală. Rosedale insuşi şi-a creat un avatar şi a ţinut mai multe intălniri in Second Life, in cadrul căruia a dezbătut acest subiect. Pămăntul este cumpărat in Second Life pe dolari Linden, care sunt cumpăraţi cu dolari americani. Bragg spune că prin inchiderea contului toate proprietăţile virtuale au fost confiscate. Acuzaţiile pe care le aduce el companiei care administrează jocul sunt, printre altele, practici incorecte de comerţ şi nerespectarea contractului.

×
Subiecte în articol: second life high-tech