O legislatie ambigua lasa loc de interpretari. Jocurile video violente, rasismul si xenofobia pe internet au tinut paginile ziarelor in ultima vreme, dupa ce un tanar german, pasionat al razboaielor pe calculator, a ranit mai multe persoane intr-o scoala si apoi s-a sinucis.
O legislatie ambigua lasa loc de interpretari. Jocurile video violente, rasismul si xenofobia pe internet au tinut paginile ziarelor in ultima vreme, dupa ce un tanar german, pasionat al razboaielor pe calculator, a ranit mai multe persoane intr-o scoala si apoi s-a sinucis. Albii sunt eroii, iar asiaticii sau africanii sunt ticalosii din majoritatea jocurilor video, arata Robert Parugao, cercetator canadian. Aceste sabloane sunt sanctionate in productiile cinematografice sau de televiziune, dar in industria jocurilor nu sunt reglementate. "Jocurile video sunt reprezentative pentru societatea in care traim, nu sunt doar distractii pentru tineri", a declarat cercetatorul. Acestea genereaza venituri de trei miliarde de dolari pentru americani, si este necesar ca cineva sa se ocupe de stereotipurile pe care le vehiculeaza, a completat el. Cum stau lucrurile la noi? Luna trecuta a avut loc si in Romania o masa rotunda organizata de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) pe tema rasismului si discriminarii in spatiul virtual. Participantii au urmarit aflarea unor solutii complementare pentru a evita discriminarea online: autoreglementarea, educatia si crearea unui grup de experti la care autoritatile romane sa poata apela pentru lamurirea anumitor aspecte. Legislatia in cazul discriminarii, actiunilor sexiste sau nationaliste difera mult de la o tara la alta, iar ce poate fi o declaratie xenofoba intr-un stat intra in limitele libertatii de exprimare in altul. Un continut ilegal si interzis pe un server poate deveni accesibil pe mai multe servere din jurisdictii diferite, iar accesul la acest material poate fi imposibil de oprit. Textele constitutionale referitoare la libertatea de exprimare sunt facute mai degraba pentru mass-media. Insa blogosfera ia proportii, internetul fiind folosit din ce in ce mai mult ca mijloc de comunicare, iar participantii la seminarul organizat de AMP au pus problema eficientei limitarilor impuse de Constitutie in ceea ce priveste protectia copiilor sau a consumatorilor.
Adrese
|
Exista un site numai cu jocuri rasiste, care nu cere nici o confirmare a varstei utilizatorului. Vizitatorul este atentionat de continutul paginilor si este rugat sa nu continue daca are sub 18 ani, dar numai constiinta il poate opri sa nu acceseze site-ul. Majoritatea jocurilor au mesaje care instiga la acte de barbarie si la violenta impotriva negrilor (Nigger Hunt, Shoot the Blacks), a mexicanilor (Border Patrol, in care jucatorul inarmat cu o pusca incarcata pazeste granita si este insarcinat sa omoare cat mai multi imigranti, chiar femei insarcinate si copii), a evreilor (Rattenjagt). Specialistii sunt de parere ca un copil care joaca astfel de jocuri devine mai putin sensibil cand vine vorba de uciderea oamenilor. "Intri intr-un joc si vrei sa il castigi. Avem spirit de competitie", spune Philip Gay, sociolog la Universitatea din San Diego.
|
INFO
|
Citește pe Antena3.ro |