x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internetul devine o arma a terorii

Internetul devine o arma a terorii

18 Oct 2004   •   00:00

Doi ofiteri ai serviciilor irakiene de informatii, un siit, un antreprenor turc, un translator kurd. Rapiti si decapitati in ultima saptamana. Executiile au fost filmate, iar imaginile au fost puse pe Internet direct de teroristi. Sa fie vazute de la mii de kilometri departare.

CRISTIAN IONITA

Aceeasi soarta au avut-o ostaticii americani, italieni, libanezi, sud-coreeni, bulgari sau pakistanezi. Au devenit protagonistii unei piese de teatru macabre puse in scena de teroristi. Scenariul este acelasi. Initial, filmele sunt postate pe cateva site-uri islamice. Apoi, unele secvente sunt preluate de posturile de televiziune sau sunt publicate pe primele pagini ale ziarelor. La scurta vreme dupa aceasta, ajung pe site-urile care le vand vizitatorilor imagini socante. Pana la urma, pot fi accesate de oricine doreste sa le vada, fara nici un fel de cenzura.

MANEVRA. "Internetul le permite teroristilor sa-i ocoleasca pe editorii media care nu vor sa-si expuna audienta unor astfel de imagini si creeaza o melodrama capabila sa influenteze opinia publica", spune Magnus Ranstorp, directorul Centrului pentru studierea terorismului si violentei politice al universitatii scotiene St. Andrews, citat de USA Today.

In ce fel influenteaza opinia publica imaginile socante venite prin intermediul Internetului este o problema mai complicata. Moartea lui Nick Berg, primul american decapitat in Irak a starnit numeroase controverse. Au aparut si cateva "teorii ale conspiratiei" pe aceasta tema. Unii spun ca imaginile sunt trucate sau ca au fost realizate pentru a abate atentia de la abuzurile asupra prizonierilor irakieni din inchisoarea Abu Ghraib.

REACTII. Intr-un fel sau altul, decapitarile au starnit sentimente de dezaprobare in intreaga lume. In primul rand este dezaprobarea fata de actele de barbarism ale teroristilor. In acelasi timp, faptul ca cetatenii unor tari aflate la mii de kilometri departare cad victime in Irak conduce la actiuni impotriva razboiului si insinueaza incompetenta guvernelor de a-si proteja civilii, explica expertul in terorism. Si aici intervine dezaprobarea fata de actiunile guvernelor… "O serie intreaga de rapiri si executii poate crea o presiune psihologica foarte mare", spune Ranstrop. In iulie, soldatii filipinezi au fost chemati acasa.

MANIPULARE

"Internetul le permite teroristilor sa creeze o melodrama capabila sa influenteze opinia publica" - Magnus Ranstorp, directorul Centrului pentru studierea terorismului

URA

"Nu veti primi altceva din partea noastra decat sicrie dupa sicrie… macelarite in felul acesta" - Mesajul teroristilor care l-au decapitat pe Nick Berg

SERIE NEAGRA

In ultima saptamana, gruparea Tawhid wal Jihad, condusa de iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi, a publicat pe site-uri islamiste numeroase inregistrari video cu decapitari ale ostaticilor. Ultima prezinta decapitarea a doi ofiteri ai serviciilor irakiene de informatii. Cu o zi inainte a fost postata decapitarea unui siit irakian acuzat de teroristi ca a spionat in favoarea fortelor americane din Irak. Pe 11 octombrie, gruparea Ansar al-Sunna, care are legaturi cu al-Qaeda, anunta pe un site Internet islamist ca a decapitat un antreprenor turc si un translator kurd care colaborau cu fortele americane.

×
Subiecte în articol: IT