x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internetul fără cabluri submarine

Internetul fără cabluri submarine

de Jurnalul National    |    06 Feb 2008   •   00:00

Distrugerea a patru cabluri submarine de telecomunicaţii în cursul ultimei săptămâni a generat preocupări privind siguranţa reţelelor oceanice care asigură majoritatea traficului de telefonie şi Internet din lume.



Distrugerea a patru cabluri submarine de telecomunicaţii în cursul ultimei săptămâni a generat preocupări privind siguranţa reţelelor oceanice care asigură majoritatea traficului de telefonie şi Internet din lume. Majoritatea experţilor în telecomunicaţii susţin că ipoteza sabotajului pare puţin probabilă, dar nimeni nu ştie până în prezent cum au fost avariate cablurile sau dacă există vreo legătură între toate cele patru incidente, se arată într-un material International Herald Tribune.
Una dintre teorii, potrivit căreia două dintre cabluri ar fi fost tăiate de ancora unei nave care a deviat de la traseul său din cauza condiţilor meteorologice nefavorabile, a fost respinsă de Guvernul egiptean la sfârşitul săptămânii trecute. Nici o navă nu a traversat perimetrul din Marea Mediterană unde sunt amplasate cele două cabluri, a anunţat duminică Ministerul Comunicaţiilor de la Cairo.
 “Acestea au fost incidente care ne-au deschis ochii şi tuturor celor din industria de telecomunicaţii din lumea întreagă”, a declarat colonelul R.S. Parihar, secretarul Asociaţiei Furnizorilor de Internet din India.
Problema ar fi putut fi cauzată de data aceasta de o ancoră, “dar dacă mâine va avea loc un sabotaj?”, s-a întrebat acesta. “Cablurile sunt proprietate a operatorilor privaţi şi nu sunt protejate de guverne sau de armată”, a avertizat el.
Un alt cablu, care asigură conexiunea dintre Qatar şi Emiratele Arabe Unite prin insulele Haloul şi Das, a fost tăiat vineri, afectând traficul din Orientul Mijlociu, dar şi pe cel din India, Statele Unite şi Europa.
Operatorii din domeniul telecomunicaţiilor încearcă să diversifice rutele utilizate pentru transmisia de date, mai ales după ce un cutremur puternic produs în Taiwan în 2006 a afectat serviciile pe întreg teritoriul asiatic, a declarat Alan Mauldin, director al departamentului de cercetare din cadrul companiei TeleGeography Research.
Cablurile submarine asigură 95% din traficul de telefonie şi Internet la nivel mondial, potrivit Comisiei Internaţionale de Protejare a Cablurilor, o asociaţie care colaborează cu companiile miniere, petroliere şi de pescuit pentru a evita avarierea cablurilor submarine.

×
Subiecte în articol: IT