x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Investitor de toamnă pentru Poşta Română

Investitor de toamnă pentru Poşta Română

de Alexandru Radescu    |    24 Iul 2012   •   16:02
Investitor de toamnă pentru Poşta Română

Privatizarea Postei Romane cunoaste un al treilea scenariu in acest an, odata ce proiectul de HG si nota de fundamentare a strategiei de privatizare au fost publicate ieri pe site-ul Ministerului Comunicatiilor. Conform documentului, privatizarea CNPR se realizeaza prin dobandirea de catre un investitor strategic a unui pachet de actiuni reprezentand minim 20% din capitalul social al societatii comerciale supuse privatizarii, prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital. Astfel, conform calendarului scurt, publicarea prospectului pentru majorarea de capital cu investitor strategic trebuie sa aiba loc pana la finele lunii august iar finalizarea majorarii de capital, pana la finele lunii septembrie 2012.

Consultantul nu a fost insa selectat pana in prezent, iar ministerul condus de Dan Nica (PSD) vrea sa infiinteze o comisie pentru selectia acestuia. De asemenea, pentru punerea in practica a strategiei de privatizare se va constitui o comisie de coordonare a procesului de privatizare si o comisie de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare. Comisia are in componenta un secretar de stat din MCSI – presedinte, un reprezentant al Ministerului Finantelor, un consilier de stat sau un secretar de stat din aparatul propriu de lucru al primului-ministru, un reprezentant al Societatii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., in calitate de actionar minoritar (25%).

Membrii celor doua comisii si ai secretariatelor tehnice vor fi remunerati cu cel mult 2.500 lei brut/luna, cheltuielile urmand sa fie suportate din bugetul CNPR. De asemenea, Posta Romana va suporta toate cheltuielile legate de plata serviciilor prestate de consultanti si firmele de avocatura care vor fi angajate de MCSI, precum si cele legate de publicitatea procesului de privatizare.

CNPR va organiza in luna septembrie o licitatie pentru contractarea unui credit de 100 milioane de lei pentru 12 luni, destinat finantarii capitalului de lucru, costurile fiind estimate la 8,8 milioane de lei. Compania solicita viitorilor ofertanti o garantie de participare de 140.000 lei iar Rambursarea creditului se va efectua din sursele proprii ale operatorului postal. In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei.

Intentii esuate
Ministerul Comunicatiilor a anulat in luna aprilie licitatia pentru selectarea consultantului juridic in procesul de privatizare a Postei Romane, dupa ce niciunul dintre cei doi ofertanti inscrisi nu a depus toate documentele necesare verificarii indeplinirii cerintelor minime de calificare. La acea data, Ministerul era condus de Razvan Mustea (PDL). La finele anului 2011, Ministerul condus atunci de Valerian Vreme (PDL) a anuntat ca a selectat KPMG Romania pentru a furniza servicii de evaluare a Postei Romane in vederea privatizarii, prin majorarea de capital social, si ca urma sa fie semnat contractul, in valoare de 48.360 lei.

Situatia Postei, la DNA
Inspectorii Corpului de Control al premierului au calculat o pierdere totala de peste 485 milioane lei, la nivelul companiei Posta Romana, pentru intervalul 2009-2011.

La capitolul concluzii, raportul intocmit la inceputul lunii iulie continea ideea ca au fost constatate mai multe "fapte posibile de natura penala care s-ar asocia cu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata". Din acest motiv, raportul urma sa fie inaintat Directiei Nationale Anticoruptie.

×