x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget IT/Stirile zilei - 25 mai 2004

IT/Stirile zilei - 25 mai 2004

25 Mai 2004   •   00:00

CD-urile piratate baga turistii la zdup

Strainii care isi fac vacanta in Grecia pot ajunge la inchisoare daca vor cumpara CD-uri piratate, avertizeaza Federatia Internationala a Producatorilor de Fonograme. De altfel, un tribunal din Atena a trimis deja dupa gratii, pentru 3 luni, un barbat care a cumparat doua CD-uri contrafacute. Grecia are cea mai ridicata rata a pirateriei din Europa de Est. Aici se vand, anual, circa 10 milioane de CD-uri piratate - la fel de multe ca cele originale - la un pret mediu de sase euro. Autoritatile din Grecia sunt hotarate sa impiedice cresterea pirateriei, fenomen ce va fi amplificat si de Olimpiada. (Florina Zainescu)

O noua generatie de DVD-uri

Producatorii de electronice din Japonia, Statele Unite, Coreea de Sud si Olanda au anuntat ca vor cere ajutorul altor industrii pentru a dezvolta o noua generatie de DVD-uri. Treisprezece companii, in frunte cu Sony, lucreaza la un nou format de DVD, numit Blu-ray (Raza Albastra), care va oferi o rezolutie mult mai buna ecranelor tv si va fi capabil sa stocheze fisiere de calculatoare. Grupul nu a oferit informatii despre domeniul de activitate al colaboratorilor pe care ii cauta in vederea crearii super-DVD-ului. (Florina Zainescu)

Rumsfeld a interzis camerele foto in Irak

Militarii americani din Irak nu mai au voie sa foloseasca telefoane mobile cu camere digitale, in urma unui ordin dat de Donald Rumsfeld, sectretarul de stat pentru aparare al SUA. Acesta crede ca fotografiile care ii prezinta pe soldatii americani brutalizandu-i pe prizonierii irakieni au fost facute cu astfel de celulare, noteaza ziarul american The Business, citand o sursa de la Pentagon. „Camerele digitale si telefoanele cu camera au fost interzise in taberele militare din Irak, ceea ce a adus "un vot de blam" pentru militarii americani", scrie publicatia de peste ocean. (Florina Zainescu)

Microcipuri pentru salvarea lamelor

Autoritatile peruane au lansat o campanie de microcipare a sute de lame alpacas cu pedigree pentru a stopa contrabanda cu aceste animale. Microcipurile, implantate in pielea gatului vor avea un cod unic de identificare ce va putea fi citit cu ajutorul scaner-ului. Astfel, peruanii vor sti numarul exact al celor mai frumoase exemplare si vor pune la adapost fondul genetic al turmelor. Planul este ca, in cinci ani, sa fie „insemnate" circa 900 de lame „de top". (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: IT