x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Jocuri video "mortale"

Jocuri video "mortale"

05 Mar 2004   •   00:00
Jocuri video "mortale"

Jocurile video pot sa va transforme copiii in obezi. Daca micutii au acces la jocuri violente, pot deveni agresivi sau chiar potentiali criminali, avertizeaza expertii.

Dezvaluirea a fost subiectul documentarului "Jocuri mortale ", difuzat la ore de maxima audienta de un post de televiziune suedez si urmat de o dezbatere furtunoasa.

Industria jocurilor aduce bani frumosi: 200 de milioane de dolari anual in Suedia si peste 10 miliarde de dolari in Statele Unite. Aceste sume sunt impartite intre gigantii Microsoft, Sony PlayStation, Nintendo si GameCube. Jocul Grand Theft Auto este unul dintre cele mentionate de televiziunea suedeza printre cele care au legatura cu crimele violente facute de tineri.

Propagarea agresivitatii

"Ne ingrijoreaza faptul ca jucatorii repeta scenarii ale unui comportament pe care il pot transpune lejer in viata de zi cu zi", spune Michael Rich, membru al Academiei Americane de Pediatrie. La randul sau psihiatrul Frank Lindblad de la Spitalul Universitar Karolinska Institute a adaugat ca "a fost demonstrat fara nici un dubiu ca aceia care se uita la televizor la programe care propaga violenta devin la randul lor agresivi.

Obiceiuri nesanatoase

Sunt multe indicii ca jocurile video au un impact mai mare ca televiziunea". Asta deoarece multi jucatori se identifica cu personajele din jocurile video. "Granita dintre realitatea virtuala si lumea reala devine difuza, iar aceasta situatie este periculoasa ", a spus Lindblad.

Situatia este cu atat mai grava cu cat copiii devin dependenti de jocurile video. Isi petrec ore intregi in fata calculatorului inghitind chips-uri de cartofi, pizza si sucuri acidulate. "Copiii ajung intr-o stare psihica instabila, mananca hrana nesanatoasa, se ingrasa si sufera de insomnii", este de parere Anne Folke, membra a unei fundatii care face lobby pentru combaterea efectelor negative ale jocurilor video.

Victimele protesteaza

Parerea medicilor psihiatri nu este impartasita de videomaniaci. Gustav Niel-Berggren, un tanar de 16 ani, jucator inrait al jocului Counter-Strike, spune: "Sa impusti pe cineva intr-un joc este ca si cum ai inscrie un gol intr-un meci de fotbal virtual". El a spus ca poate distinge foarte bine granita dintre realitate si adevar, desi recunoaste ca petrece mai multe ore pe zi si chiar saptamani intregi impuscand inamici virtuali.

Pirateria este in floare

In tara noastra, jocurile video sunt mult mai ieftine decat in tarile dezvoltate. La noi, un joc video se vinde la jumatate de pret fata de Occident, tocmai pentru ca se tine cont de puterea de cumparare mai mica. Romanii se "incumeta" sa plateasca sute de dolari pentru un joc. Desi risca pedepse usturatore, multi risca sa foloseasca jocuri "sparte" de hackeri. Pirateria software a fost evaluata la 85% in Romania.

Vanzarile cresc in Romania

Prin comparatie cu americanii, care au cumparat anul trecut jocuri video in valoare de 10 miliarde de dolari, romanii au cheltuit pe jocuri originale "doar" 2,3 milioane de euro. Una peste alta, in tara noastra s-au vandut aproximativ 150.000 de jocuri originale in 2003. Daca luam ca referinta anul 1998, an in care am vandut putin sub 3.800 de jocuri, in 2003 s-a vandut de 34 de ori mai multe jocur ( IOHANNA ONACA )

×
Subiecte în articol: IT jocuri video