x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Jocurile video, o industrie de miliarde

Jocurile video, o industrie de miliarde

de Alexandru Radescu    |    22 Noi 2005   •   00:00
Jocurile video, o industrie de miliarde

Productia jocurilor video este din ce mai scumpa, iar cumparatorii vor scoate si mai multi bani din buzunar. In prezent, piata "cyber games" a depasit 30 de miliarde de dolari.

Potrivit unui recent raport PriceWaterhouseCoopers, industria jocurile video va genera venituri de aproximativ 55 de miliarde de dolari, pana in 2009. Anul trecut, industria jocurilor video a inregistrat venituri de peste 25 de miliarde dolari. In ceea ce priveste jocurile online, estimarile analistilor arata ca pana in 2007, piata acestora va depasi suma de 2 miliarde dolari. De asemena, productia jocurilor pentru console va fi din ce in ce mai scumpa. Si pentru dezvoltatori si pentru utilizatori.

GENERATIA URMATOARE. In prezent, producerea unui joc pentru console se afla undeva intre 3 milioane si 6 milioane de dolari. Conform unui studiu Screen Digest, aceste sume ar putea ajunge la 10 milioane de dolari pentru jocurile destinate noilor generatii de console produse de Microsoft, Sony si Nintendo. In unele cazuri costurile ar putea ajunge si la 20 de milioane de dolari. Potrivit raportului, trebuie sa ne asteptam la jocuri de o calitate superioara, dar mai putine. Printre urmari, cresterea pretului de achizitie al unui joc. Daca in prezent, un joc pentru xBox costa aproape 40 de dolari, acesta va creste pana la 65 de dolari.

PRODUCATORII. In ceea ce priveste topul producatorilor de jocuri video, Statele Unite vor detine suprematia. Primii 10 producatori au in jur de 300 de titluri anual, majoritatea jocurilor fiind profitabile. Lucrurile se vor schimba, insa profitabilitatea va scadea, titlurile de top urmand sa se afle undeva in jur de 80. In ceea ce priveste noile generatii de console, Xbox 360 (produsa de Microsoft) este disponibila in Statele Unite din aceasta saptamana, pentru spatiul european, din 2 decembrie, apoi in Japonia. Sony isi va lansa PlayStation 3 in primavara anului urmator si tot in 2006 va aparea si noua consola de la Nintendo.

HARDWARE
"Procesoare tot mai puternice si conexiuni Internet broadband, iata cateva dintre «fortele» care au contribuit la dezvoltarea industriei jocurilor video"
Greg Unsworth
analist PriceWaterhouseCoopers

STUDIO
"Trilogy Studios" este numele unui nou studio de productie pentru jocuri video. Se afla in Santa Monica, California, iar "fondatorii" sai sunt nume de legenda din industrie. Este vorba de doi fosti directori de la Electronic Arts (Rick Giolito si Mark Skaggs) precum si un fost director la Vivendi Universal (Michael Pole). Noul studio va dezvolta productii atat pentru PC cat si pentru noile generatii de console.
×
Subiecte în articol: IT dolari video