x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Kaspersky: Incidentele de securitate IT au depăşit toate aşteptările în 2011

Kaspersky: Incidentele de securitate IT au depăşit toate aşteptările în 2011

13 Ian 2012   •   10:17
Kaspersky: Incidentele de securitate IT au depăşit toate aşteptările în 2011

Printre cele mai importante evenimente se numara atacurile cibernetice realizate de grupul Anonymous, dar si activitatea hackerilor la adresa Sony PlayStation Network, releva retrospectiva expertilor Kaspersky Lab, publicata, vineri, pe site-ul companiei.

'Am selectat aceste incidente deoarece indica marii 'actori' ai anului 2011, care vor continua cu siguranta sa aiba un rol important in filmul evenimentelor de securitate cibernetica din 2012. Acestia sunt: grupurile de 'hacktivism', companiile de securitate informatica, amenintarea avansata persistenta (APT), sub forma super-puterilor ce se lupta intre ele cu ajutorul armelor cibernetice, marile companii dezvoltatoare de software si jocuri, cum ar fi Adobe, Microsoft, Oracle si Sony, autoritatile, infractorii cibernetici traditionali, Google - prin intermediul sistemului de operare Android si Apple cu sistemul de operare Mac OS X (...)', a declarat Costin Raiu, directorul departamentului Global Research&Analysis Team al Kaspersky Lab.

Potrivit ierarhiei publicate, pe prima pozitie se claseaza asa-numitul 'hacktivism', din care fac parte grupuri precum Anonymous, LulzSec sau TeaMp0isoN, ce au fost implicate in actiuni impotriva bancilor, a guvernelor, a companiilor de securitate si a principalilor producatori de software.

Pe locul secund s-a clasat atacul cibernetic asupra HBGary Federal din ianuarie 2011, atunci cand cativa infractori cibernetici din cadrul grupului Anonymous au intrat in webserverul companiei si au extras parolele CEO-ului Aaron Barr si al COO-ului, Ted Vera. Cu ajutorul parolelor, atacatorii au accesat documentele de cercetare ale companiei si zeci de mii de e-mailuri stocate in Google Apps.

Podiumul este incheiat de 'Amenintarea persistenta avansata', care si-a facut loc in presa si a ajuns foarte popular in urma unor incidente ca bresa de securitate de la firma RSA sau a incidentelor 'Night Dragon', 'Lurid' sau 'Shady Rat'. In aceste cazuri, atacatorii au profitat de o vulnerabilitate in Adobe Flash Player pentru a rula un cod cu caracter de malware pe computerul victimelor.

Retrospectiva Kaspersky Lab este completata de atacurile asupra companiilor Comodo si DigiNotar (locul 4), aparitia virusilor Stuxnet si Duqu (locul 5), atacul asupra Sony PlayStation Network (6), inchiderea retelelor de tip botnet si lupta impotriva criminalitatii cibernetice (7), bresa in sistemul de operare Android (8), incidentul CarrierIQ, companie al carei obiectiv este sa colecteze informatii de 'diagnostic' de pe terminale mobile (9) si distribuirea prin tehnici de tip black-hat SEO a unor produse antivirus false pentru utilizatorii de Mac.

Kaspersky Lab este cel mai mare producator de solutii de securitate informatica din Europa si locul patru la nivel mondial. Compania ofera unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru PC, care protejeaza utilizatorul de virusi, spyware, crimeware, hackeri, phishing si spam.

Produsele Kaspersky detin o rata superioara de detectie, avand cel mai rapid timp de raspuns din industria de securitate pentru utilizatori individuali, SMB, retele de mari dimensiuni si sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltata de Kaspersky este utilizata la nivel mondial in produsele si serviciile furnizorilor de top ai solutiilor de securitate de pe piata IT.

×