x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De ce NU MERITĂ să te grăbești cu achiziționarea noului iPhone în România (VIDEO)

De ce NU MERITĂ să te grăbești cu achiziționarea noului iPhone în România (VIDEO)

de Robert Veress    |    29 Oct 2012   •   15:26
 De ce NU MERITĂ să te grăbești cu achiziționarea noului iPhone în România (VIDEO)
Sursa foto: apple.com
Toți cei trei principali operatori de telefonie mobilă din România au anunțat, vineri, simultan, iminența lansării noului model de smartphone al celor de la Apple.
Iphone 5 cu capacitatea de stocare de 16 Gb poate fi chiar (pre)comandat de la Orange și Vodafone. Iphone 5 de 32 Gb sau 64 Gb nu este, deocamdată, disponibil. Cosmote încă nu și-a definitivat oferta sau nu a făcut-o publică.
Orange nu are o ofertă de vânzare a terminalului „la liber”. Cu Delfin 5 (abonament de 5 euro, cu durata contractuală de doi ani), iPhone 5 se vinde cu 659 de euro. Prețul cel mai mic pentru terminal este de 269 de euro, la abonamentul Pantera 51. Pentru 51 de euro, primești, lunar, câte 450 de minute și sms-uri naționale, câte 3.000 de minute și sms-uri în rețea și 4 Gb de trafic de date, la viteza maximă de 42 Mbps în download (descărcare), respectiv 5,76 Mbps upload (încărcare), urmând ca, la consumarea traficului alocat viteza de transmitere a datelor să scadă al 128 Kbps (o treime din viteza maximă în 3G-ul clasic). Viteza de 43,2 Mbps (42 Mbps suportă iPhone 5) este disponibilă doar în București, Cluj Napoca, Iași, Constanța și Timișoara. În restul țării (Orange pretinde că, pentru 98,2% din populație) viteza maximă în 3G+ este 21,6 Mbps, iar în 3G (14,4Mbps).
Abonamentul de la Orange mai include opțiunea Modem pentru iPhone gratuită – utilă pentru cei care vor să se conecteze la internet de pe laptop, utilizând telefonul ca modem.
Vodafone vinde iPhone 5 de 16 Gb „la liber” cu prețul de 739 euro. La abonamentul iPhone 59, cu durata contractuală de doi ani, prețul terminalului este de 299 de euro. Pentru 59 de euro se oferă câte 500 de minute și sms-uri naționale, câte 3.000 de minute și sms-uri în rețea, 300 de MMS-uri naționale și 1,5 Gb trafic de date inclus la viteză maximă de 21 Mbps download și 5,76 Mbps upload. Viteza aceasta este disponbibilă doar în marile aglomerări urbane. Bonus, se mai oferă 750 de Mbps la viteza maximă, timp de 6 luni.
Atât Orange, cât și Vodafone au anunțat că vor lansa comunicațiile de date de mare viteză (LTE sau 4G) încă de anul acesta. Viteza LTE (abreviere de la Long Term Evolution – Evoluție pe Termen Îndelungat) permite traficul de date la viteze de până la 100 Mbps. Oficialii Orange au afirmat că facilitatea va fi disponibilă, pentru început, în București, din luna decembrie, urmând ca, anul viitor, aria de acoperire să se extindă și în alte orașe.
Ulterior, Vodafone a anunțat că tehnologia LTE va putea fi testată în mai multe orașe, de la 31 octombrie 2012 – așadar, de miercuri. Viteza va fi limitată, până în 2013, la 75 Mbps, urmând ca, de anul viitor, să se poată atinge 100 Mbps. E posibil ca lansarea LTE să coincidă cu data de la care iPhone 5 se va găsi în magazine – acesta fiind singurul terminal din ofertele operatorilor români dotat cu modul LTE.
Tehnologia LTE este principalul avantaj pe care noul model de iPhone îl are, față de modelele anterioare. Viteza traficului de date pe care o poate oferi iPhone 4S este limitată la 14,4 Mbps.
Evident, mai sunt și alte atu-uri: ecranul este mai mare (mai lung), procesorul este mai rapid, telefonul este mai subțire și sensibil mai ușor, bateria este ceva mai durabilă. Dar, pentru cei dependenți de internet 24 de ore din 24, LTE este soluția. O soluție care vine, însă, cu un anume cost. După cum precizează Mădălin Stan, Executive Problem Solving - Orange România, „Vor exista pachete de date create special pentru utilizarea la viteze specifice LTE”.
Este de așteptat că aceeași va fi soluția adoptată și de Vodafone și Cosmote – să condiționeze accesul la LTE de achiziționarea unor pachete de date speciale. În ultima perioadă, cei trei operatori au acționat identic (unii ar zice coordonat), în privința mai multor strategii de piață – ultima dovadă fiind lansarea concomitentă a iPhone 5, spre deosebire de lansarea modelelor anterioare, când au existat diferențe substanțiale între Orange, Vodafone și Cosmote.
Prin urmare, doritorii de viteză maximă de navigare pe internet de pe telefonul mobil se vor păcăli dacă se vor grăbi să dea, acum, 270-300 de euro pentru telefon, abonându-se pe doi ani, cu 50-60 de euro / lună - ceea ce poate fi considerată, deja, o cheltuială accesibilă doar românilor cu venituri mari. La o asemenea investiție, ar fi de așteptat ca accesul la LTE să fie inclus. Din păcate, nu va fi așa, ci se va plăti, în plus. Cât de mult, rămâne de văzut. Este foarte posibil ca abonamentele LTE să includă un trafic de date mult mai mare decât cel din abonamentele de date clasice, întrucât, la viteza de 100 Mbps, 1,5 Gb se consumă în 15 secunde, dacă descarci un fișier cu această dimesiune (de pildă, un film). Neavând un control strict al traficului, poți consuma, lejer, resura alocată, fără să îți dai seama, trezindu-te că revii la viteza „melcului” - 128 Kbps.
Pe de altă parte, cel puțin în cazul Orange, o cheltuială excesivă pentru LTE nu se justifică. Și o viteză maximă de 43,2 Mbps ar fi suficientă pentru o navigare rapidă de pe telefonul mobil – iPhone 5, mai precis, întrucât modelele concurente, inclusiv Samsung Galaxy S 3 și Note 2, sunt limitate la vitezele 3G+ sau 3G clasice – respectiv, maxim 21,7 Mbps. Condiția ar fi, desigur, ca aceste viteze să fie cele „din viața reală”. În mod obișnuit, însă, arareori se ating vitezele maxime permise, teoretic, de rețele. Faptul este valabil atât pentru rețelele clasice, cât și pentru LTE. Totuși, după cum puteți constata urmărind videoclipul demonstrativ de mai jos, diferența de viteză în navigare este vizibilă în favoarea noii tehnologii.


Test LTE 4G iPhone 5 si iPad 3

×