x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Lansarea Goliat, amânată din nou

Lansarea Goliat, amânată din nou

06 Oct 2009   •   00:00

Cosmonautul Dumitru Prunariu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale, a anunţat ieri că România urmează să trimită în spaţiu un satelit de mici dimensiuni de concepţie proprie.



Satelitul Goliat, care cântăreşte aproximativ un kilogram, va fi urcat la bordul rachetei europene Vega, a precizat Prunariu într-o declaraţie oferită Agerpres. Cosmonautul a declarat totodată că la fabricarea satelitului au participat, în primul rând, studenţi, care au colaborat cu instituţii din SUA şi din Europa. Construcţia nanosatelitului a demarat în 2005 şi trebuia "să-şi ia zborul" iniţial la 1 decembrie 2008. Misiunea a fost amânată din motive tehnice pentru toamna acestui an.

O a doua amânare a fost anunţată în această perioadă, Prunariu precizând că lansarea va avea loc în 2010. Goliat va fi dotat cu o cameră de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezoluţie de aproximativ 20 de metri, care va furniza imagini, într-un timp ceva mai lent, ale teritoriului României. Satelitul va furniza totodată informaţii ştiinţifice despre fluxul de micrometeoriţi şi doza de radiaţii la nivelul orbitei joase. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: tehno