Pentru pasionaţii de tehnologie, de electronice, de gadget-uri, anul începe pe 6 ianuarie. Iar focurile de artificii sunt lansate din Las Vegas, acolo unde se desfăşoară Consumer Electronics Show. Şuvoiul de conferinţe, anunţuri, comunicate se declanşează de pe 5 ianuarie, dar „scurgerile” de informaţii permit deja conturarea aspectului general pentru ediţia din acest, al cărei punct final va fi pe 9 ianuarie.
Aruncând o privire pe ediţia din 2010, pare că CES-ul din acest an este o continuare sau, dacă preferaţi, „ediţia îmbunătăţită”. Şi asta pentru că vedetele din 2011 sunt tot televizoarele 3D şi tablet PC-urile, dar mult mai numeroase modele şi de o nouă generaţie. Dacă deja stăm cu ochelarii 3D pe nas (la cinematograf, în show-room iar unii chiar pe acasă), din acest an facem cunoştinţă cu echipamente care nu mai necesită purtarea ochelarilor speciali. Şi asta graţie celor de la Toshiba, cel puţin pentru moment, firma japoneză fiind înaintea competiţiei cu vreo 2 ani, dacă ne aducem aminte de estimările de anul trecut din partea concurenţilor.
Dar n-ar fi fost ceva tocmai nou din partea Toshiba dacă ar fi adus la CES modelele cu diagonale mici (12/20 inci) deja diponibile pe piaţa japoneză. Aşa că au scos din „depozite” noile televizoare 3D cu diagonale de 56 şi 65 de inci (142/165cm), modele pe care vom putea urmări conţinutul tridimensional fără a mai purta ochelarii speciali. Preţurile vor fi destul de ridicate dacă ţinem cont de faptul că pentru cele două modele mici japonezii scot din buzunare 1.400 dolari, respectiv 2.800 dolari.
În ceea ce priveşte tablet PC-urile, 2011 va cunoaşte o adevărată explozie în domeniu, ceea ce arată încă o dată rolul vizionar al inginerilor şi designerilor de la Apple. În rândul producătorilor se remarcă acum cei de la Asus având în vedere că prezintă 3 modele: două cu SO Android (Eee Pad Transformer şi Eee Pad Slider) şi una cu Windows (Eee Slate). Gadget-urile vin cu versiunea de Android 3.0 (Honeycomb) şi platformă hardware Nvidia Tegra 2. Cel puţin pentru piaţa americană, preţurile vor varia între 400 şi 800 dolari.
Un alt anunţ important, pentru piaţa computing, vine din partea AMD. Compania lansează o nouă serie de procesoare accelerate, Fusion, care includ, într-un singur cip tehnologie multicore CPU (x86), grafică puternică DirectX 11, motor de procesare paralelă, modul dedicat pentru accelerare la redarea de conţinut video HD. Tehnologie este integrată în computere desktop, netbook şi notebook, tablet PC-uri.
Microsoft îşi face curaj cu tablet PC-uri pe Windows7
La CES 2010, de la Microsoft se aştepta un tablet PC care să contracareze aşteptatul iPad de la Apple. Dar compania fondată de Bill Gates şi condusă acum de Steve Ballmer a ieşit în faţă cu proiectul Natal, respectiv consola de jocuri video controlată prin gesturi: xBox Kinect. Iată că la ediţia din acest an a expoziţiei apar mai mulţi producători cu tablete pe platformă Windows. Chinezii de la Lenovo prezintă un model (foto) care ar trebui să fie pe piaţă din luna mai. Rulează Windows 7 şi poartă numele de IdeaPad Slate. În ceea ce priveşte modelul pe Windows 7 de la Asus, are o diagonală de 12.1 inci, procesor Intel Core i5, stocare internă 32/64GB şi 4G DDR2 RAM. Eee Slate va costa, pe piaţa americană, între 1000 şi 1100 dolari, dar nu se cunoaşte încă data de la care va fi disponibil comercial.