x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Legislatie - Taxa in IT&C a ajuns la Senat

Legislatie - Taxa in IT&C a ajuns la Senat

de Cristian Ionita    |    18 Oct 2005   •   00:00
Legislatie - Taxa in IT&C a ajuns la Senat

Discutia finala pe marginea Legii drepturilor de autor va avea loc maine la Comisia Juridica din Senat. Dezbaterea are ca miza o multime de taxe in IT&C.

Ordonanta de urgenta nr. 123, care modifica Legea drepturilor de autor isi urmeaza, implacabil, cursul spre aprobare in Parlament. Dezbaterile se anunta furtunoase. Ministerul Culturii si organismele de gestiune colectiva (OGC) sustin ordonanta in forma aprobata de Guvern. De cealalta parte, reprezentantii industriei IT&C si Ministerul Comunicatiilor cer modificarea OUG 123, pentru ca favorizeaza aparitia unor pretentii absurde ale OGC-urilor.

Saptamana trecuta au avut loc intalniri la nivel de secretari de stat intre Ministerul Culturii, Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Integrarii. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, nu s-a ajuns la nici un rezultat. De asemenea, la Camera Deputatilor a avut loc o intalnire a partilor implicate, la invitatia Monei Musca - fostul ministru al Culturii.

PROCEDURA. Maine se va discuta la Senat OUG 123, care modifica Legea drepturilor de autor. Ar trebui sa aiba loc discutia finala in cadrul Comisiei Juridice a Senatului, care trebuie sa intocmeasca raportul inainte ca ordonanta sa ajunga in plen.

Miza o reprezinta procentele pe care companiile de cablu tv, importatorii si producatorii de echipamente IT trebuie sa le plateasca organismelor de gestiune colectiva (OGC), in contul drepturilor de autor.

PROBLEME. "Am fost ascultati la una din sedinte, la alta am participat cu lacat pe gura, pentru ca nu ni s-a dat cuvantul. Deocamdata nu am fost invitati la sedinta de marti. Martea trecuta am fost invitati, dar nu am fost audiati in nici un fel", ne-a declarat Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).

Asociatia a semnalat "procedura netransparenta si extrem de urgenta in care a fost promovata aceasta ordonanta, negociata doar cu reprezentantii societatilor de gestiune colectiva, fara consultarea nici unui reprezentant al utilizatorilor, sub argumentul ca aceasta lege este a detinatorilor de drepturi si nu priveste utilizatorii".

De asemenea, exista suspiciunui ca banii colectati nu ajung unde trebuie: "Sumele colectate de la companiile de cablu ar trebui, prin reteaua internationala a societatilor de gestiune colectiva, sa ajunga la titularii de drepturi, in marea lor majoritate straini. Exista suspiciuni, probate de rezultatele unor controale efectuate de ORDA, ca aceste sume nu ajung la detinatorii lor de drept", se arata intr-un comunicat ACC.

ARMONIZARE
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a reusit sa impuna o ordonanta de urgenta conform careia sa fie taxate "suporturile pe care se pot realiza inregistrari sonore sau audiovizuale" si "aparatele ce permit realizarea de copii". Asta inseamna hard discuri, memorii flash, camere foto digitale, telefoane mobile cu camera si multe altele. OUG 123/2005 a fost aprobata de Guvern la 1 septembrie si publicata in Monitorul Oficial la 19 septembrie. Taxele sunt impuse in numele dreptului de proprietate intelectuala si vor ajunge in conturile organismelor de gestiune colectiva. Ordonanta produsa de Ministerul Culturii modifica de fapt Legea drepturilor de autor (nr. 8/1996), sub pretextul armonizarii la legislatia UE. Legea cu pricina a mai fost armonizata o data si anul trecut prin Legea 285/2004, dezbatuta timp de sase luni in cadrul Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor. La inceputul anului 2005, Mona Musca (ex-ministrul Culturii) propunea spre dezbatere publica o noua modificare a Legii drepturilor de autor.
×
Subiecte în articol: IT