x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Licentele 3G, editia 2006

Licentele 3G, editia 2006

de Alexandru Radescu    |    20 Apr 2006   •   00:00
Licentele 3G, editia 2006
TELECOMUNICATII - REGLEMENTARE
In luna noiembrie 2004, operatorii Connex - Vodafone si Orange au castigat primele licente 3G. Au mai ramas doua licente "in joc", si se asteapta sa fie adjudecate in toamna acestui an, Zapp si Cosmote aratandu-se interesati de oferirea serviciilor 3G. Astfel, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a anuntat ca va incepe elaborarea caietului de sarcini privind procedurile de acordare a licentelor pentru servicii de telefonie mobila de generatia a treia. Caietul de sarcini va fi oferit spre consultare publica spre sfarsitul acestei luni si va fi disponibil timp de 30 de zile, cand cei interesati vor putea veni cu observatii. Dupa perioada de consultare publica, IGCTI va definitiva forma caietului de sarcini si va demara licitatia propriu-zisa. Intreg procesul este estimat sa dureze aproximativ cinci luni.

"Marele castig pentru Romania si pentru consumatori ar fi ca ambele licente sa fie acordate, pentru ca am putea vorbi atunci despre competitie adevarata, atat din punct de vedere al calitatii serviciilor, cat si din punct de vedere al preturilor", a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.

In cazul primei licitatii, participantii nu se puteau inscrie decat daca aveau activitate in domeniul comunicatiilor electronice si o cifra de afaceri de minimum 300 de milioane de euro.

"Spre deosebire de prima licitatie 3G, desfasurata pe parcursul anului 2004, de aceasta data vom elimina barierele de ordin financiar", a mai spus Marinescu.

Castigatorul va plati un pret similar cu cel din 2004, respectiv 35 de milioane de dolari. Suma va fi achitata in sase transe, prima fiind in valoare de 10,5 milioane dolari, in termen de 120 de zile de la data acordarii licentei, iar urmatoarele cinci transe egale, in valoare de 4,9 milioane dolari, vor fi achitate anual, timp de cinci ani, incepand cu 2007. Anul trecut, in aprilie, Connex lansa serviciile 3G in Romania, numarul de abonati ajungand in prezent la 135.000. Acoperirea nationala este de 22 de orase, dupa ultimele informatii prezentate de operator. In ceea ce priveste operatorul rival, Orange, acesta a promis ca isi va lansa serviciul 3G catre jumatatea anului in curs, extinzand, intre timp, acoperirea tehnologiei EDGE in orasele resedinta de judet si pe litoral.

×