Cercetătorii americani de la Universitatea Politehnică Georgia Tech speră să poată construi un sistem magne-tic manevrat cu ajutorul limbii, transformînd cavitatea bucală într-un centru de procesare al datelor precum un computer, informează agenţia Associated Press.
Cercetătorii americani de la Universitatea Politehnică Georgia Tech speră să poată construi un sistem magne-tic manevrat cu ajutorul limbii, transformînd cavitatea bucală într-un centru de procesare al datelor precum un computer, informează agenţia Associated Press. Oamenii de ştiinţă speră ca, în acest mod, să poată oferi o şansă nouă de comunicare persoanelor care suferă de paralizie totală a corpului. Sistemul ar putea utiliza dinţii pe post de tastatură, totul fiind pus în funcţiune cu ajutorul limbii. “Acest lucru ar putea oferi un număr aproape infinit de opţiuni pentru a putea comunica”, susţine Mike Jones, om de ştiinţă la centrul medical de reabilitare fizică Shepherd, din Atlanta, SUA. Sistemul propus de inginerii americani ar putea transforma limba într-o manşă de comandă, permiţînd astfel manipularea fotoliului rulant şi oferind invalidului posibilitatea de a controla dispozitivele casnice. Potrivit cercetătorilor, un astfel de sistem este de preferat celor existente deja pe piaţă – precum cel care implică manevrarea unui tub cu ajutorul inspiraţiei şi al expiraţiei, permiţînd efectuarea a maximum patru comenzi – deoarece limba este un organ extrem de flexibil, care nu oboseşte niciodată. În plus, este unul dintre organele faciale care este afectat extrem de rar în cazul accidentelor soldate cu apariţia paraliziei.
Pelerină pentru inimă, antihackeri
O echipă de cercetători de la Harvard a găsit o modalitate de a proteja persoanele cardiace care utilizează un pace maker împotriva unor posibile atacuri de cord provocate prin influenţarea undelor emise de aceste dispozitive, scrie NewScientist. Oamenii de ştiinţă au dezvăluit cu această ocazie că hackerii pot produce atacuri de inimă la un purtător de pace maker, acţionînd direct asupra micuţului aparat implementat în organism. După ce au demonstrat anterior cum intensitatea sunetelor unei reclame prezentate la radio poate modifica emisiile undelor unui pace maker, experţii au propus crearea unei “pelerine” rezistentă la diverse interferenţe. Deocamdată, acest sistem împiedică şi intervenţiile medicale în caz de urgenţă, fapt ce pune în pericol viaţa pacientului.
Căşti “inteligente”
Compania americană BlueAnt Wireless a lansat săptămîna trecută căştile “inteligente” destinate telefoanelor mobile, informează agenţia Associated Press. Dispozitivul a fost conceput şi construit astfel încît să recunoască limba engleză, să reacţioneze la comenzi orale şi să răspundă în limba engleză. Creatorii căştilor inteligente nu au reuşit să obţină toate avantajele pe care le oferă combinaţia unor căşti normale cu un telefon care recunoaşte timbrul vocal, dar au lansat pe piaţă un dispozitiv ieftin, deci accesibil, care poate explica singur cum trebuie montat şi care sînt funcţiile sale. Unul dintre dezavantaje este acela că nu poate fi “învăţat” fraze noi, astfel că dispozitivul va recita întotdeauna, doar cifră cu cifră, numărul care apelează.
Planctonul artificial
Oamenii de ştiinţă italieni plănuiesc să construiască o serie de dispozitive care imită trăsăturile şi funcţiile planctonului pentru a putea studia la nivel avansat mediul oceanic, scrie NewScientist. Aceste dispozitive, care vor fi dotate cu senzori şi vor comunica între ele cu ajutorul fasciculelor luminoase, vor putea fi eliberate în grup şi purtate de curenţii oceanici pentru a colecta cît mai multe informaţii despre acest mediu. Echipa care a conceput aceste dispozitive speră ca planctonul inteligent să poată fi folosit atît pentru a monitoriza activitatea mediului oceanic, cît şi pentru a efectua inspecţii de natură arheologică în platforma oceanică.
Avion cu reîncărcare solară
Un avion fără pasageri, care funcţionează pe principiul reîncărcării cu ajutorul energiei solare, a stabilit, neoficial, un nou record mondial de zbor pentru o navă aeriană fără echipaj, informează BBC. Zborul navei, construită de oamenii de ştiinţă britanici, a fost o demonstraţie oferită armatei americane, care se află în căutarea celor mai noi tehnologii care să susţină trupele de la sol. Zephyr-6 a stat în aer mai mult de trei zile, zburînd cu ajutorul bateriilor care se reîncărcau pe baza energiei solare generată în timpul zilei. Potrivit cercetătorilor, acest gen de nave pot fi utilizate cu succes în misiune de recunoaştere sau ca mijloc de comunicare în timpul războiului.
Cursă auto verde
La sfîrşitul săptămînii trecute, în Rotterdam, Olanda, a avut loc prima competiţie internaţională a maşinilor alimentate cu combustibil pe bază de hidrogen, informează BBC. Denumită Campionatul Formula Zero, competiţia a adunat echipe din cinci ţări, care au concurat într-o întrecere între maşini cu zero emisii de gaze cu efect de seră. Cursa de viteză a fost cîştigată, în 36 de secunde, de echipa EuplatecH2 din Spania, iar “trofeul” pentru întrecerea de rezistenţă le-a revenit americanilor de la Universitatea Delft. Organizatorii susţin că alimentarea maşinilor cu combustibil alternativ nu afectează performanţa automobilelor funcţionale pe bază de carburanţi tradiţionali.