TELECOMUNICAŢII ● Luptă dură între sistemele de operare de pe terminale
Lumea telecom aşteaptă cu nerăbdare lansarea primelor terminale cu
platforma open-source Android. Piaţa smartphone este dominată de
Symbian, dar comunitatea Linux vrea să iasă din minoritate.
TELECOMUNICAŢII ● Luptă dură între sistemele de operare de pe terminale
Lumea telecom aşteaptă cu nerăbdare lansarea primelor terminale cu platforma open-source Android. Piaţa smartphone este dominată de Symbian, dar comunitatea Linux vrea să iasă din minoritate.
Sistemele de operare Linux au ceva vechime în lumea telefoanelor mobile dar cota de piaţă este de 5% conform ultimul raport al firmei de analiză de piaţă Canalys. Toată comunitatea open-source dar şi numeroşi producători de profil stau cu ochii pe "Android", mai ales că noutăţile dezvăluite recent arată că platforma iniţiată de Google este cel puţin la nivelul iPhone.
Piaţa smartphone este dominată în continuare de Symbian (65%), consorţiul în care Nokia are cele mai multe acţiuni nu se arată cîtuşi de puţin impresionat de platformele Linux. Mai mult, reprezentanţii Symbian fac o comparaţie cu lumea PC-urilor.
"Se credea că Linux va depăşi Windows. Dar am văzut cum mulţi furnizori de soluţii Linux au ieşit din afaceri", a declarat Jerry Panagross, manager Symbian pentru operaţiuni pe piaţa nord-americană, citat de investors.com.
Cam aceeaşi este şi atitudinea celor de la Microsoft, versiunea de Windows pentru smartphone deţinînd peste 13% din piaţa de profil, potrivit studiului Canalys.
"Sînt mai multe consorţii Linux decît terminale cu SO Linux pe piaţă", a arătat Scott Rockfield, group product manager Windows Mobile". Pe lîngă cei implicaţi în dezvoltarea platformei Android mai este şi LiMo, de exemplu, organizaţie fondată în ianuarie 2007 şi care are în prezent peste 30 de membri. RIM (prin Blackberry) are o cotă de 10% iar Apple cu iPhone deţine 7%.
PRO ŞI CONTRA. Susţinătorii platformelor Linux arată că o aplicaţie poate funţiona pe mai multe terminale şi în mai multe reţele. Adoptarea soluţiilor open-source ar duce la slăbirea controlului operatorilor asupra aplicaţiilor pe care le sprijină. De asemenea, le va permite producătorilor de terminale şi dezvoltatorilor software să aibă să coordoneze mai eficient piaţa şi tendinţele. Fireste, companii precum Nokia şi Microsoft contestă aceste afirmaţii pentru că la mijloc sînt venituri uriaşe din licenţe software. Pe de altă parte, oficialii Microsoft spun că operatorii mobili şi producătorii de terminale vor "umbla" în sistemele de operare, lucru care va afecta compatibilitatea.
Citește pe Antena3.ro